siirry sisältöön

Kiertotalousyhteiskunta rakennetaan yhdessä

Suomi on asettanut kunnianhimoisten hiilineutraaliustavoitteiden lisäksi tavoitteeksi tulla johtavaksi kiertotalousmaaksi. Elektroniikan määrä yhteiskunnassa lisääntyy jatkuvasti – sen uusiokäytöllä on suuri merkitys.

"Yli joka toisessa organisaatiossa lojuu käytöstä poistettuja laitteita komeroissa aiheuttaen tietoturvariskin. Laitteilla on rahallista arvoa, ja ne voidaan vastuullisesti kunnostaa ja tietoturvata uusiokäyttöön."

Elektroniikkajäte on maailmanlaajuisesti nopeimmin kasvava jätevirta. Valtaosa, 70-85 prosenttia, teknologian päästöistä syntyy tuotannosta, minkä vuoksi on oleellista uusiokäyttää laitteet ja saavuttaa parin vuoden sijaan jopa 10 vuoden elinkaari.
”Kiertotalousajattelu koetaan positiiviseksi arvoksi ja esimerkiksi kilpailutuksissa saatetaan vaatia 20 prosenttia uusiolaitteita. Nykyään maksetaan myös entistä useammin laitteen käytöstä, ei sen omistamisesta. Tämä on megatrendi ja nopeasti kasvanut markkina paisuu tulevaisuudessakin”, pohtii 3stepIT:n toimitusjohtaja Mika Enberg. 3stepIT on 25 vuoden historiansa ajan nojannut kiertotalousratkaisuun, johon kuuluu kolme askelta: laitteen hankinta, hallinta ja uusiokäyttö. Malli toimii niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.

Toimitusjohtaja, Mika Enberg

”Yritykset vaihtavat laitteistoa parin vuoden välein. Yli joka toisessa organisaatiossa käytöstä poistettuja käyttökelpoisia laitteita lojuu komeroissa aiheuttaen tietoturvariskin. Nämä laitteet, joilla on yhä rahallista arvoa, voidaan tietoturvaamalla kunnostaa uusiokäyttöön, jolloin laitteiden elinkaarta saadaan pidennettyä esimerkiksi oppilaitoskäytössä.”

Alussa 3stepIT:n liiketoiminta perustui perinteisiin IT-laitteisiin, kuten pöytätietokoneisiin, näyttöihin ja läppäreihin. Ajan myötä toiminta on laajentunut – käytännössä kaikenlaista teknologiaa älypuhelimista lääkinnällisiin laitteisiin on mahdollista vuokrata elinkaarimallilla. Laitehallinta korostuu esimerkiksi julkishallinnolla, jolla on kymmeniä tuhansia käyttäjiä tai yhteiskäytössä olevia laitteita: ”Sairaalassa samaa ultraäänilaitetta voidaan käyttää eri osastoilla. On tärkeää ymmärtää, missä laite on, kuka sitä käyttää ja milloin elinkaari on tulossa päätökseen.”
3stepIT kunnostaa ja tietoturvaa käytetyt laitteet logistiikka- ja käsittelykeskuksessaan Vantaalla. 98 prosenttia loppukäyttäjiltä palautuvista IT-laitteista jatkaa uusiokäyttöön, loput materiaalien raaka-ainekiertoon. Elinkaarta jatkamalla vähennetään ympäristön kuormitusta: ”Säästetään yhdessä maapalloamme vähentämällä päästöjä, elektroniikkajätettä ja raaka-aineiden käyttöä.”

Valikoidut

Viimeisimmät