siirry sisältöön

Luonnonkaunis Äänekoski kiri biokiertotalouden kärkeen

Äänekoski on noussut suomalaisen biokiertotalouden kärkikaartiin, ja samalla on kehittynyt Äänekosken kaupunki. Tulevaisuuden työpaikkojen lisäksi sieltä löytyvät monipuoliset peruspalvelut, luontoelämyksiä ja kaikki edellytykset onnelliseen elämään.

Kuva: SinijaPete

Hurmaavista järvimaisemista tunnetulla Äänekoskella on käynyt viime vuosina melkoinen kuhina. Kaupunkiin on syntynyt biokiertotalouden keidas, johon kuuluu muun muassa Metsä Groupin biotuotetehdas, puupohjaisten tekstiilikuitujen koetehdas ja yhteistyössä Valmetin kanssa 3D-pakkauspilotti. Veolia aikoo jalostaa sellunteossa syntyvästä raakametanolista mm. liikennekäyttöön biometanolia. Valio puolestaan kypsyttää maukkaat Aura-juustot uudessa kellarissaan Äänekoskella. Myös modernien Valtran traktoreiden palveluketjuun kuuluvat kestävät kiertotalousratkaisut.
Uusi teollisuus tuo paitsi työpaikkoja myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia.
”Tilaa markkinoilla on kunnossapito- ja huoltoyrityksille, majoitus- ja ruokapalveluille sekä muille kaupallisille toimijoille”, Äänekosken elinvoimajohtaja Sari Åkerlund luettelee.
Elinvoimajohtaja on päässyt seuraamaan näköalapaikalta yritysmaailman kehitystä ja uskoo kiertotalouden, älykkään automaation sekä korkeaa lisäarvoa tuovien tuotteiden merkityksen korostuvan jatkossakin.

”Olemme panostaneet kattavasti vapaa-ajanviettopalveluihin, kulttuurikeskus on remontoitu ja koulujen kunnostus on kohta valmis."

Vireää vapaa-aikaa ja matkailua

Mutta Äänekoski on paljon muutakin kuin teollisuutta. Harvan kaupungin keskustaajamasta pääsee suoraan sujahtamaan laskettelurinteeseen. Äänekoskella tuntuu riittävän loputtomasti kaunista järvimaisemaa, luontopolkuja, frisbeegolfratoja ja maastopyöräreittejä. Samoin riittää paikkoja rakentaa suomalainen unelma: asunto luonnon ja järvien läheisyydessä.
”Olemme panostaneet kattavasti vapaa-ajanviettopalveluihin, kulttuurikeskus on remontoitu ja koulujen kunnostus on kohta valmis. Äänekoski sopii lapsiperheille.”
Kaupunki on onnistunut luomaan toimivan yhteistyön oppilaitosten ja yritysten välille.
”On tärkeää, että pystymme huomioimaan työelämän uudet tarpeet, kuten virtuaalisuuden ja tekoälyn turvallisen käytön. Kaupungin kehittämä nuorten kesäyrittäjyysseteli on ollut tavattoman suosittu. Sen avulla yrittäjyyskurssin käyneet voivat kokeilla yritysideaansa käytännössä”, Åkerlund kertoo.
Jos ei vielä tältä istumalta ole valmis muuttamaan keskisuomalaiseen idylliin, hyvä vaihtoehto on ensin kokea Äänekoski matkailijana.

Valikoidut

Viimeisimmät