siirry sisältöön

Toimiva katto vähentää kiinteistön energiankulutusta

Katto paitsi suojaa rakennusta sateelta ja muilta ulkopuolisilta tekijöiltä, on myös oleellinen osa sen energiatehokkuutta ja ilmastoinnin toimivuutta. Yli puolet talon lämpöhäviöistä voi tapahtua yläpohjan kautta.

Katolla on rakennuksessa monta tehtävää. Kattoremontissa kannattaa panostaa hyviin pohjatöihin, sekä laadukkaisiin materiaaleihin ja työmenetelmiin. Kattoremontissa kannattaa huomioida myös aluskatteen alapuoliset asiat, neuvoo Aappo Hyväri kattosaneerauksia suomalaisella timpurin- ja peltisepäntaidolla Etelä-Suomessa tekevästä Asor Oy:stä.

”Pohjatyöt kannattaa tehdä katon saneerauksessa huolellisesti, ja selvittää ilmasulkujen tiiveys, eristevahvuudet ja tuulensuojaus. Yläpohjan hyvä tuuletus on katon kunnon kannalta kriittinen asia. Kosteus nousee rakennuksessa lämmön mukana ylöspäin. Yhtenä kattorakenteiden tehtävänä on poistaa se, ja peltikaton alapinnalle muodostuva kondenssivesi rakennuksesta hallitusti. Katto ’oireilee’ eniten silloin, kun lämpötila sahaa nollan asteen molemmin puolin.”

Jos oma ammattitaito ei riitä korjaustarpeen määrittämiseen, kannattaa pyytää alan ammattilainen ilmaiselle arviokäynnille. Tarkasteltavia teknisiä yksityiskohtia riittää:

”Ensin kannattaa katsoa vanhan katon yleiskuntoa. Ovatko naulat nousseet ylös peltikatteessa? Ovatko kaikki vesikaton ruuvit paikallaan? Onko maalipinta kunnossa? Entä ovatko erilaiset läpiviennit tiiviitä?”

Vesikaton alapuolisen tarkastuksen tekeminen on aivan yhtä tärkeää.

”Syksyllä, puiden pudotettua lehtensä, kannattaa tyhjentää räystäitä kiertävät vesirännit. Yläpohjassa kannattaa käydä ainakin keväisin tarkastamassa tilanne”, Aappo Hyväri muistuttaa toimivan vuosihuollon tärkeydestä.

Tummentumat ja homepilkut rakenteissa voivat kertoa ongelmista. Vanha hyvä nyrkkisääntö on, että kun vintillä sammuttaa otsalamppunsa, pitäisi alaräystäältä kajastaa päivänvaloa. Silloin ilma kiertää sopivasti katon alla.

Aappo Hyväri korostaa sen tärkeyttä, että kattosaneerauksesta tarjouksen jättävä yritys avaa urakan antajalle tarjouksensa sisällön, ja sen eri työvaiheiden merkitykset. Kriittisistä yksityiskohdista, kuten kaksinkertaisten pellityssaumojen tekemisestä, ei Asorilla tingitä.

”Työt pitää tehdä lähtökohtaisesti siten, kuin ne kuuluukin tehdä. Meiltä löytyy peltisepän ja kirvesmiehen taitojen lisäksi ymmärrystä myös talotekniikasta. Siksi osaamme suositella järkeviä ratkaisuja.”

Kattoremontti sujui nopeasti ja aikataulussa pysyttiin. Työn jälki oli hyvää ja asentajat ammattitaitoisia ja ystävällisiä. Suunnittelu oli hyvin asiantuntevaa ja remontin hinta kilpailukykyinen. Suosittelen!
-Asiakaspalaute Googlesta-

Asor Oy auttaa tarvittaessa kattoremontin joustavan ja turvallisen rahoituksen järjestämisessä yhteistyössä OP:n rahoituspalvelujen kanssa. Laskelmissa kannattaa huomioida myös työn osuudesta verotuksessa myönnettävä kotitalousvähennys. Yritys käyttää kattotöissä vain laadukkaita ja tunnettujen valmistajien materiaaleja, joilla on pitkät materiaalitakuut.

Tarvittaessa Asorin ammattilaiset asentavat myös kattoturvatuotteet, rännit, savupiippujen hatut ja pellitykset. Yritys tekee ammattitaidolla sekä huopa-, tiili- että peltikattoja. Tehdylle työlle myönnetään viisi vuotta kestävä asennustakuu.

Lue lisää:
https://www.asorkatto.fi/

Valikoidut

Viimeisimmät