siirry sisältöön

Suomalainen rakentaja menestyy maailmalla laadulla ja vihreillä arvoilla

Hallirakentaja Best-Hall paljastaa, kuinka se loi vihreän siirtymän ennen muita, sai sen taloudellisesti kannattavaksi ja millä keinoin se selviää tulevaisuudessa.


Jos laskeutuisi New Yorkin kuuluisalle JFK:n lentokentälle, voisi ilmasta käsin nähdä vilauksen jumbojetinlevyisestä lentokonehallista. Se on suomalaisen Best-Hall Oy:n valmistama. Sama yritys on rakentanut hallin myös Etelämantereelle. Vastaavaan on harva pohjoismaalainen pystynyt.
Best-Hallin valmistamista PVC-halleista puolet myydään ulkomaille. Teräshallit puolestaan valmistetaan pelkästään suomalaiseen käyttöön.
Osa asiakkaista on isoja, kansainvälisiä pörssiyhtiötä. Niitä kiinnosti ekologinen rakentaminen jo ennen kuin ajatus iskostui Suomeen.
”Olimme ensimmäisiä hallirakennusalalla Suomessa, joka selvitti oman hiilijalanjälkensä”, Best-Hallin myyntijohtaja Leif Fagernäs kertoo.
Sen myötä energiaa vaativia työvaiheita saatiin vähennettyä. Mietittiin, missä tarvitaan vähemmän terästä ja hitsauspuikkoa. Liuotinpohjaiset maalit vaihtuivat pulverimaaleihin, aurinkopaneelit nousivat katoille.
”Valitsimme ekologisempia energianlähteitä ja energiatehokkaita laitteita. Niillä oli iso vaikutus”, toimitusjohtaja Tuomas Tuomela sanoo.

Laatu on edelleen valtti

Vuonna 1975 perustetun yrityksen strategia osoittautui luonnostaan sopivan hyvin vihreään maailmaan.
”1970-luvulla ei ajateltu vihreää siirtymää vaan laatua, mutta ne liittyvät vahvasti toisiinsa. Rakennuksen elinkaaren tulee olla molemmissa mahdollisimman pitkä. Laatu on ainut, jonka avulla suomalainen yritys pysyy pinnalla”, Fagernäs pohtii.
Yksi tekijä, jonka avulla Best-Hall pystyi saavuttamaan edelläkävijän aseman, olivat pitkäaikaiset yhteistyökumppanit. Ne kehittivät koko ajan ekologisempia materiaaleja, joita Best-Hall sai käyttöönsä.
”Seuraavaksi on vuorossa PVC-kate, jossa on käytetty kierrätettyjä lankoja. Olemme ensimmäinen, joka pääsee testaamaan niitä käytännössä”, Tuomela kertoo.

Best-Hall Oy

- Teki viime vuonna ennätysliikevaihdon ja hyvän tuloksen.

- Paransi työturvallisuutta ja vähensi työtapaturmia.

- On toimittanut yli 5 500 hallia.

- Vastaa myös hallien huollosta.

- Avainlippu-yritys.

Valikoidut

Viimeisimmät