siirry sisältöön

Sähköauton latausjärjestelmän ylimitoitus tulee kalliiksi

Koska on erilaisia sähköautoilijoita, tarvitaan myös erilaisia latureita. Järkevän kokoiseksi mitoitettu laite säästää taloyhtiössä tuhansia euroja.

Fiboxin uudet latauslaitteet ovat kotimaista suunnittelua ja ne valmistetaan Lempäälässä.

Lähes kaikissa taloyhtiöissä on tullut selväksi, että sähköautojen latauspisteitä tarvitaan jatkossa lisää. Mutta kuinka paljon, millaisilla ominaisuuksilla ja millä aikataululla niitä kannattaa hankkia?

Fiboxin lataustuotteiden myyntipäällikkö Pasi Taskinen kannustaa kartoittamaan asukkaiden tarpeet.

”Jos taloyhtiö antaa yhdelle asukkaalle luvan hankkia laturi omalla kustannuksellaan, kokonaisuus jää usein miettimättä. Kun käyttäjiä tulee lisää, ei taloyhtiön sähköisen infran kapasiteetti välttämättä enää riitä eivätkä laitteet välttämättä toimi keskenään.”

Latauspisteiden tarve on kasvanut enemmän kuin moni arvasi.
”Eräässä yhtiössä asukas vakuutti, ettei ikinä osta sähköautoa. Naapuriin kuitenkin tuli sähköauto latureineen. Puolen vuoden kuluttua sähköautoa vastustanutkin oli hankkinut itselleen ladattavan auton.”

Turvallinen kotimainen

Koska sähköautoilijat ovat erilaisia, tarvitaan myös erilaisia latureita.
”Keskimäärin Suomessa ajetaan 40 km päivässä, jolloin lataamiseen ei tarvita kalleinta ja tehokkainta laturia. Hidaslatauslaite kuten Fiboxin Heat’n’Charge Smart riittää. Sen voi päivittää tehokkaampaan, jos tarpeet muuttuvat. Enemmän ajaville sopii Fibox bluEV.”

Jotkin latauslaitteet toimivat vain yhden operaattorin taustajärjestelmässä, jolloin sitä ei voi vaihtaa kesken kaiken. Fibox bluEV:ssä on OCPP-rajapinta (Open Charge Point Protocol), joka antaa taloyhtiöille mahdollisuuden valita operaattori. Se voi muun muassa vastata käytetyn energian laskutuksesta.

Myös turvallisuuteen ja laatuun on panostettu.

”Latausjärjestelmissä vaaditut turvallisuuskomponentit kuten vikavirtasuojat sijoitetaan sähkökeskukseen tai latauslaitteeseen. Fibox bluEV:ssä ne ovat sisäänrakennetut, jolloin kukaan ei voi unohtaa hankkia niitä.”

Se on hyvä, sillä sähköturvallisuudesta vastaava Tukes on joutunut poistamaan markkinoilta joitakin vaarallisia latureita.

Laturit ovat pitkäikäinen sijoitus. Niitä valittaessa kannattaa myös arvioida laitevalmistajaa yrityksenä. Onko se markkinoilla vielä jatkossakin, kun saatetaan tarvita varaosia ja huoltoa.

Fibox oli aluksi osa vuonna 1649 perustettua Fiskarsia, ja vuodesta 1991 lähtien se on toiminut omana yrityksenä. Esimerkiksi Utön saaren karuissa säissä on ollut jo 1970-luvulta lähtien käytössä sen valmistama sähkölaitteen suojakotelo.

Valikoidut

Viimeisimmät