siirry sisältöön

Turun uusi musiikkitalo Fuuga luo yhdessä Kaupunginteatterin kanssa ainutlaatuisen kulttuurikeskittymän

Turkuun Aurajoen rantaan rakentuu tällä hetkellä uusi musiikkitalo, joka kiinnittyy yhdysosalla kaupunginteatteriin. Hanke tarjoaa täysin uudenlaisia yhteistyömahdollisuuksia Turun filharmoniselle orkesterille, Kaupunginteatterille sekä muille alueen kulttuuritoimijoille.


Turun musiikkitalosta rakentuu vaikuttava kokonaisuus, johon saadaan kaksi akustisesti maailmanluokkaa olevaa salia, laajat lämpiötilat sekä työskentely- ja harjoitustilat orkesterille. Rakentaminen on alkanut tänä syksynä ja kokonaisuuden valmistuminen on keväällä 2026.

Ainutlaatuisen hankkeesta tekee se, että uusi rakennus tulee kiinnittymään Turun Kaupunginteatteriin ja teatteri tulee myös ottamaan haltuunsa musiikkitalon hallinnoimisen. Tämän uudenlaisen mallin uskotaan tuovan runsaasti synergiaetua.

”Arvostan sitä, että lähdimme ajattelemaan asioita toisin ja operoimaan kokonaisuutta yhdestä suunnasta. Tämän kautta voimme hyödyntää olemassa olevia toimintamalleja, mutta myös rakentaa uusia avoimia tapoja toimia”, aloittaa Turun Kaupunginteatterin toimitusjohtaja Arto Valkama.

Turun filharmonisen orkesterin intendentti Nikke Isomöttönen kokee, että uudet mahdollisuudet yhteistyöhön tekevät hankkeesta erityisen merkityksellisen.
”Palveluiden toteuttamisen osalta on uutta, että eri kulttuurin alat voivat toimia joustavasti yhdessä.”

Käytännön ja sisällöllistä etua

Yhden hallinnoivan tahon mallilla saadaan luotua tehokkuutta käytännön toimintaan sekä sisällöllistä arvoa. Myyntiä ja markkinointia voidaan jatkossa hoitaa yhtenä kokonaisuutena ja henkilökunnan vahvuudet saadaan laajimpaan mahdolliseen käyttöön.

”Sisällöllistä yhteistyötä varten muodostetaan sisältötyöryhmä, jossa edustus on niin orkesterilta, teatterilta, kuin niiltä kumppaneilta, jotka ovat tiiviisti mukana toiminnassa”, Isomöttönen toteaa.

Yhteistyön avulla toivotaan saavutettavan vahvaa kasvua ja yleisöjen sekoittumista.

”Tavoitteemme ovat kunnianhimoisia, teatteri- ja orkesterikävijöiden lisäksi haemme jopa sadantuhannen asiakkaan kasvua”, Valkama mainitsee.

Tilat tarjoavat hyvät edellytykset erilaisille tapahtumille

Orkesterin kannalta tärkeintä on, että esityksiä varten saadaan uudet, tarkoituksenmukaiset ja akustisesti korkealaatuiset tilat. Tiloilla on kuitenkin myös runsaasti muuta potentiaalia.

”Tavoitteemme on, että tilat ovat mahdollisimman avoimia muullekin kuin kaupungin tuottamalle kulttuurisisällölle. Lisäksi haluamme hämärtää eri kulttuurilajien välisiä rajoja, ja profiloitua ennen kaikkea yhdeksi kokonaisuudeksi, jossa on viisi salia”, Valkama mainitsee.

Tilojen osalta halutaan hyödyntää täysi potentiaali, esimerkiksi ravintoloilla toivotaan olevan vetovoimaa myös tapahtumien ulkopuolella. Esityskauden ulkopuolella tiloja voidaan käyttää myös esimerkiksi yritystapahtumille.
”Käyntikohteena rakennuksen erityisyyttä nostaa myös sen katolla oleva näköalatasanne, kattopuutarha ja ravintola”, Isomöttönen kuvailee.

Hän uskoo myös, että kokonaisuus tulee antamaan koko Turun kulttuurielämälle merkittävää buustia.

”Uskomme, että kävijöiden osalta voimme luoda itseään ruokkivan kehän, kun yleisöt pääsevät sekoittumaan ja inspiroituvat toisistaan. Tämä tulee heijastumaan positiivisesti koko alueelle, ja valtakunnallisestikin.”

Musiikkitalo Fuugan rakennustöiden edistymistä voi seurata livekameran kautta osoitteessa musiikkitalofuuga.fi

Poimintoja ohjelmistosta

Turun filharmoninen orkesteri
Open Orchestra
Ainutlaatuinen sukellus orkesterin sisään
Konsertit 9., 16., ja 17.11.2023
Turun konserttitalossa
Liput ja lisätiedot tfo.fi

Turun Kaupunginteatteri
Veden varaan
Uusi dekkari Aurajokeen kadonneista
Esitykset 16.11.2023–26.4.2024
Liput ja lisätiedot tkteatteri.fi

Turun filharmoninen orkesteri, Turun Kaupunginteatteri ja Saaristo-ooppera
Ihminen parhaan kykynsä mukaan
Ooppera ja teatteri kohtaavat!
Esitykset 4.4.–27.4.2024
Turun Kaupunginteatterissa
Liput ja lisätiedot tfo.fi ja tkteatteri.fi

Valikoidut

Viimeisimmät