siirry sisältöön

Helsingin Barokkiorkesterin syyssarjassa kuullaan ainutlaatuinen Mozartin Idomeneo-ooppera

Hebon vanhan musiikin syyssarja tarjoaa musiikkia laajalta ajanjaksolta ja eri teemoin. Syksyn kokokohtana on Mozartin Idomeneo, josta kuullaan nyt sen alkuperäisversio.


Helsingin Barokkiorkesterin syyssarja kattaa musiikkia varhaisbarokista täysbarokin ja klassismin kautta aina 1800-luvun romantiikkaan.

”Barokkimusiikki on laaja sateenvarjo, jonka alle mahtuu monia eri tyylejä. Emme soita ainoastaan barokin ajanjaksoa, vaan meidät erottaa muista orkestereista ennen kaikkea se, että soitamme musiikkia aina niillä soittimilla, joille se on alun perin sävelletty”, aloittaa Hebon taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen.

Idomeneo on rikas monitaideteos

Syksyn uniikein esitys on Mozartin ooppera Idomeneo, joka viedään Suomen esitysten jälkeen myös Keski-Eurooppaan. Hebolle se on syksyn panostuksista suurimuotoisin ja sen solisteina nähdään useita kansainvälisiä tähtiä. Kuorona toimii sveitsiläinen huippukuoro Zürcher Sing-Akademie.

”Oopperan viimeisin standardieditio on 70-luvulta, ajalta ennen kuin Mozartin alkuperäisversion käsikirjoitusmateriaalit löytyivät Puolasta. Vasta nyt ooppera voidaan kuulla sen ensiesityksen muodossa”, Häkkinen esittelee.

Häkkisen mukaan Idomeneo on Mozartin oopperoista ainoa, joka sisältää kaikki oopperataiteen elementit. Lisäksi se on sävelletty aikansa parhaalle, Mannheimin hoviorkesterille. Orkesteriosuus onkin erityisen rikas, monipuolinen ja haastava.
Poikkeuksellisen vetoava on myös oopperan libretto, joka käsittelee Kreetan ja Troijan välistä konfliktia. Keskeisenä tematiikkana on vanhan vallan ja uuden vapaan yhteiskunnan välinen jännite.

”Mozart reagoi tähän teemaan luovasti ja monisyisesti. Musiikki ei ainoastaan väritä librettoa vaan kertoo omaa tarinaansa.”

Erilaisten kokoonpanojen juhlaa

Kiinnostava konserttipari on myös lokakuussa kuultavat itävaltalaisen viulistin Erich Höbarthin tähdittämät esitykset. 26.10. kuullaan barokkiorkesterin erilaisia kokoonpanoja esittelevä konserttikokonaisuus Vivaldista aina Sibeliukseen asti. 29.10. teemana on Wien ja konsertissa kuullaan teoksia Schubertilta ja Schönbergiltä. Joulukuussa jatketaan oopperan parissa, kun luvassa on Haydnin oopperamusiikkia.

Uutena avauksena Hebo toteuttaa luentosarjan yhteistyössä Oodi-keskustakirjaston kanssa jokaista konserttia edeltävänä maanantai-iltana.

”Luennoilla avataan konserteissa esillä olevaa musiikkityyliä ja ne sopivat hyvin niille, jotka haluavat jo etukäteen paneutua aiheeseen tarkemmin”, Häkkinen summaa.

VANHAN MUSIIKIN SARJA

21.9. klo 19
VANHA KIRKKO
Mare nostrum
– Musica Baltica & Mediterranea

26.10. klo 19
VANHA KIRKKO
Vivaldi, Mozart, Sibelius

29.10. klo 19
SIBELIUS-AKATEMIA, KONSERTTISALI
Schubert, Schönberg

10.11. klo 16 & 12.11. klo 19
MUSIIKKITALO, KONSERTTISALI
Mozart: Idomeneo

22.12. klo 16
MUSIIKKITALO, KONSERTTISALI
Joulukonsertti
Haydn: L’Infedeltà delusa
hebo.fi

Valikoidut

Viimeisimmät