siirry sisältöön

Työtä lasten etu edellä

Pitkän työkokemuksen ja ja lähihoitajan koulutuksen omaava Minna Saarenoksa nauttii työstään päiväkoti Vaapukassa, ja kouluttautuu sen ohessa varhaiskasvatuksen opettajaksi.

Helsingin kaupunki tarjoaa lapsille laadukasta varhaiskasvatusta ja tukee sen parissa työskentelevien aikuisten kouluttautumista. ”On tärkeintä, että lapsen etu toteutuu kasvussa ja oppimisessa”, sanoo Minna Saarenoksa.

”Aloitin työni päiväkodissa yli 20 vuotta sitten avustajana ilman koulutusta, mutta ala tuntui heti omalta”, Minna kertoo. ”Jännitin etukäteen, miten minulta sujuu nykyisessä monimuotokoulutuksessa työn, perheen ja opiskelun yhdistäminen. Se on onnistunut todella hyvin!”

Päiväkoti Vaapukan eri ryhmissä on Itäkeskuksessa yhteensä 240 lasta. Minna työskentelee alle 3-vuotiaiden, eli ”Pilvenhattaroiden” parissa. Hän kehuu Vaapukan yhteishenkeä ja yhteisöllisyyttä.

Meno on Vaapukassa tosi kansainvälistä: suomen lisäksi sen tiloissa kuulee esimerkiksi kurdia, somalia, englantia ja daria. Kielikysymys huomioidaan jo silloin, kun Minna ottaa yhteyttä ryhmäänsä tulevan uuden lapsen kotiin.

”Työn, perheen ja opiskelun yhdistäminen on onnistunut todella hyvin.”

”Yleensä perheessä tai lähipiirissä on aina joku, joka puhuu suomea. Jos on tarvis, tulkki on mukana perheen ensimmäisellä tutustumiskäynnillä Vaapukassa. Meiltä löytyy kielitaitoa myös omasta talosta.”

Kansainvälisyys on osa työn rikkautta myös varhaiskasvattajalle, ja se antaa paljon. Eleet, monenkieliset sanat ja kuvat ovat Vaapukassa ahkerassa käytössä.

”On ihanaa nähdä lapsen silmien kirkastuvan, kun sanon hänelle vaikka somaliksi että lähdetään ulos, mennään pukeutumaan. Hän kokee, että tuo aikuinen välittää.”

Valikoidut

Viimeisimmät