siirry sisältöön

Ei yhtään samanlaista tarinaa

Päijät-Hämeen hyvinvointialue työllistää tuhansia hyvinvoinnin ja turvallisuuden ammattilaisia kymmenissä erilaisissa tehtävissä. Työnkuvat ovat moninaiset. Neljä nuorta osaajaa kertoo, kuinka he päätyivät meille töihin.

Päijät-Hämeen hyvinvointialue työllistää lähes 8000 ihmistä. Työympäristöt voivat olla miltei missä tahansa, kuten vaikka Hakalan maatilalla Orimattilassa.

Tiia Rellman valmistui nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi vuonna 2021. Seuraavana kesänä hän haki kesätöihin ohjaajaksi hyvinvointialueen nykyisin omistamalle Hakalan tilalle Orimattilassa.

”En yhtään tiennyt minne olin hakemassa, joten ei ollut ennakko-odotuksiakaan. Tulin katsomaan mitä tämä on. Vähän jännitti!”

Vammaispalveluiden Hakalan tila Orimattilassa, ja Hakamaan tila Nastolassa ovat ainutlaatuisia työpaikkoja. Niiden asiakkaat ja asukkaat osallistuvat kykyjensä mukaan maatilojen moninaisiin töihin.

Tiia houkutteli opiskelukaverinsa Amanda Mäkelän hakemaan kesätöitä samasta paikasta. Häntäkin jännitti etukäteen pärjääminen uudenlaisessa paikassa, jossa pääosa asiakkaista on miehiä. Hakalan tilalla Tiia ja Amanda saivat totutella myös sen nelijalkaisiin asukkaisiin eli lampaisiin, kissoihin ja alpakoihin, jotka suhtautuivat aluksi ujosti uusiin kasvoihin.

”Nykyisin ne ovat lampaiden kanssa samassa aitauksessa, ja ovat jo tottuneet ihmisiin”, Tiia kertoo. ”Kerran ne karkasivat ja lähtivät menemään autotielle. Saimme ne kuitenkin kääntymään ja menemään takaisin aitaukseensa.”

Hakala tarjoaa asiakkailleen sekä asumis- että päivätoimintaa. Maatilan työt kuten pilttuiden puhdistaminen, ja eläinten vaihtaminen aitauksesta toiseen tarjoavat heille mielekästä toimintaa. Ohjaajan päivä voi pitää sisällään mitä tahansa.

”On kiva lisä, että pääsee välillä ulkotöihin”, Amanda sanoo nauraen. ”Jos joku kysyy että mitä teen työkseni, voin vastata että kävelytän lampaita yhdessä asiakkaiden kanssa.”

Päijät-Hämeen yksiköt ovat ihmisen kokoisia. Akuutti24:n hoitajat Marika, Riku ja Jessica luottavat vahvaan työyhteisöön.

Turvallisuutta takaamassa - myös kissojen

Jaakko Rautiaista
kiinnostivat nuorempana työt joko poliisina tai Puolustusvoimissa. Niin vain kävi, että nykyään hänet tapaa palomiehenä Heinolan pelastusasemalta.

”Olen aina tykännyt joukkuepeleistä ja ryhmässä toimimisesta. Olin rauhanturvatehtävissä, ja sen jälkeen viitisen vuotta sopimuspalokunnassa. Tuli olo, että miksei tämä voisi olla minun juttuni. Kävin samaan aikaan Pelastusopiston.”

Palomiehen työ on paljon muutakin kuin liekkien sammuttamista. Se sisältää esimerkiksi turvallisuuskouluttamista ja ensivastetehtäviä. Välillä treenataan ja kokataan yhdessä. On hän toki hakenut jo kissankin alas puusta.

”Onneksi kovien keikkojen määrä on melko pieni. Huumori auttaa kaikessa. Jos koko ryhmä on onnistunut työssään, se tuntuu hyvältä. Ja paloauton kyydistä saa tietenkin vilkutella takaisin meille vilkuttaville lapsille.

Olen ollut positiivisesti yllättynyt työn monipuolisuudesta.

Juuso Koho on koulutukseltaan turvallisuusalan tradenomi. Hän tuli kesäksi 2022 pelastuslaitokselle töihin palotarkastajaksi. Nykyisin hän toimii hyvinvointialueella turvallisuuskoordinaattorina. Työhön kuuluu esimerkiksi erilaisten turvallisuuteen liittyvien asioiden suunnittelua, koulutusten pitämistä ja niiden organisointia.

”Olen ollut positiivisesti yllättynyt työn monipuolisuudesta. Saan tehdä monenlaisia asioita ja kiertää erilaisissa yksiköissä. Tuntuu, että työllä on merkitystä koko organisaatiolle.”

Päijät-Hämeen hyvinvointialue toivottaa jälleen jo valmistuneet ammattilaiset ja opiskelijat tervetulleiksi kesätöihin. Työmahdollisuuksia on muun muassa hoitotyön, sosiaalialan ja suun terveydenhuollon parissa.

Lisätietoja
paijatha.fi/kesatyo2024

Valikoidut

Viimeisimmät