siirry sisältöön

Parking Energy jakautuu kahdeksi yritykseksi – tavoitteena tarkempi fokus ja skaalautuminen

Alan edelläkävijänä tunnettu ja aiemmin nimellä Parking Energy Oy toiminut vuonna 2014 perustettu sähköautojen lataamisen asiantuntija toimii jatkossa kahtena uutena yrityksenä.

Latausjärjestelmät ja latauksen operointi eriytetään omiksi liiketoiminnoikseen ja samalla molemmille sektoreille avautuu uusia mahdollisuuksia.

Parking Energyn toimitusjohtaja Ville Sirén aloittaa toteamalla, että kuluneen seitsemän liiketoimintavuoden aikana yritys on ollut vahvasti kehittämässä koko toimialaa ja samalla oppinut optimaaliset tavat toimia.

"Jakamalla yrityksen saamme nyt fokusta ja skaalautuvuutta sekä omien pikaliittimen päälle rakennettujen latausjärjestelmiemme myyntiin kuin operointipuolelle."

Sirénin mukaan tähän asti sähköurakointi, laitteiden toimitus ja operointi ovat tyypillisesti olleet sidoksissa toisiinsa. Hänen mukaansa yrityksessä uskotaan kuitenkin, että toimintojen erottaminen on asiakkaiden etu.

"Operointi toimii meillä jatkossa Evenli-brändinimen alla ja nyt voimme hoitaa myös kolmannen osapuolen laitteiden operointia. Tämä mahdollistaa asiakkaille esimerkiksi latauksen laajentamisen joustavammin."

Hän näkee, että positiiviseen asiakaskokemukseen panostamisesta tulee yhä tärkeämpi osa sähköautojen lataamisen liiketoiminnan kehittämistä. Tätä tukemaan vaaditaan parempaa kommunikointia, ja esimerkiksi hintatiedon helppoa saatavuutta. Tärkeimmässä roolissa on kuitenkin itse lataamisen sujuvuus.

"Mitä useammalla on sähköauto, sitä helpompaa lataamisen tulee olla. Automatisointi ja ennakoiva analytiikka tulevat olemaan osa ratkaisua, kun esimerkiksi latausjärjestelmän viat voidaan korjata mahdollisimman huomaamattomasti."

Energianhallinta tulevaisuuden kysymyksenä

Uuden latausoperointiyrityksen on tarkoitus fokusoida muun muassa fiksumpaan energianhallintaan. Tavoitteena on, että sähköautojen latausta voitaisiin keskittää kokonaiskuorman kannalta järkevämpiin aikoihin.

"Kokonaisuus on monimutkainen ja sähköautot vain osa kiinteistön energianhallintaa. Näen kuitenkin, että jos tieto liikkuisi sujuvasti, voisi useampi osallistua säätövoimaan ja laskea latauskapasiteettia vapaaehtoisesti energiankulutuksen piikkiaikoina. Tästä hyötyisivät yhtä lailla yksittäiset sähköautoilijat, kiinteistö sekä Suomen sähköverkko."

Energiankulutuksen kannalta tällä voisi olla merkittäviä vaikutuksia. Jos vuoden 2030 ennusteet miljoonasta sähköautosta toteutuvat, voi lataamisen energiankulutus vastata jo Olkiluodon ydinvoimalaa.

"On hyvä huomata, että keskustelu on paljolti keskittynyt suurteholataamiseen. Arviolta 90 prosenttia latauksista tapahtuu kuitenkin tällä hetkellä työpaikalla tai kotona, joten kiinteistöjen osuuteen täytyy kiinnittää huomiota", Sirén mainitsee.
Yrityksen mukaan sähköautojen lataamiseen liittyvät tiivisti myös ympäristökysymykset.

"Haluamme omalta osaltamme nopeuttaa vihreää siirtymää, ensin Suomessa, jatkossa myös kansainvälisessä markkinassa."

Valikoidut

Viimeisimmät