siirry sisältöön

Terveysalan tutkimusresursseja on lisättävä

Resurssipula ja sote-uudistus uhkaavat nakertaa pohjaa terveysalan tutkimukselta ja innovaatioilta. Jotta hyvinvointi ja talous kasvavat, Suomi tarvitsee lisää yhteistyötä julkisen ja yksityisen sektorin välillä.


Hoitaja- ja lääkäripula sekä sote-myllerrys ovat syömässä kuin vaivihkaa pohjaa terveysalan tutkimukselta ja innovaatioilta.
”Henkilökunnan aika menee potilaiden hoitoon ja hoitojonojen purkuun ja tutkimuksesta tingitään. Hallitusohjelmassa tavoitteena on nostaa T&K-rahoitus neljään prosenttiin suhteessa BKT:hen, mutta tämä uhkaa jäädä sote-muutoksen jalkoihin”, Pfizer Suomen toimitusjohtaja Sami Huilla kertoo.
Lisäksi terveysalan kasvustrategia kaipaa konkretiaa, ja tietolupaviranomaisella Findatalla on vaikeuksia toteuttaa resurssivajeen vuoksi tehtäviään.

Suomella mahdollisuus menestyä

Juuri nyt, Suomen pyristellessä taloutensa kanssa, on järkevää satsata lääketieteen ja terveysalan tutkimukseen. Se lisää yleistä hyvinvointia, alan henkilökunnan osaamista ja innovaatioiden myötä talouskasvua.
Euroopassa lääketeollisuus investoi noin 40 miljardia euroa tutkimukseen, ja siitä olisi varmasti lisää saatavaa myös Suomeen.
”Maa, joka pystyy luomaan houkuttelevan tutkimusympäristön, houkuttelee investointeja. Pienikin maa pystyy luomaan kansainvälisiä menestystarinoita”, Huilla sanoo.
Tähän Suomella on loistavat edellytykset. Ne tuntee Pfizerin lääketieteellinen johtaja Piia Aarnisalo, jolla on kerrottavanaan hyviäkin uutisia.

Lisää yhteistyötä

”Meillä on loistava terveydenhuoltojärjestelmä, sähköiset potilastietojärjestelmät, erinomaiset rekisterit, tutkimusmyönteinen väestö sekä edistyksellinen biopankki- ja toisiolaki”, Aarnisalo luettelee.
Syöpä- ja rokotetutkimuksessa Suomella on kansainvälisesti hyvä maine. Pfizer investoi viime vuonna tutkimukseen ja kehitykseen Suomessa 12,4 miljoonaa euroa.
”Yhteistyötä julkisen sektorin, yliopistojen ja yritysten kanssa tarvitaan kuitenkin lisää. Siitä on hyviä kokemuksia esimerkiksi FinnGen-hankkeesta, jossa Pfizer on mukana. Hankkeessa tutkitaan puolen miljoonan suomalaisen biopankkinäytteitä. Hanke on herättänyt kansainvälistä mielenkiintoa.”
Kuopio Health puolestaan yhdistää yritykset, asiantuntijat, rahoittajat, tutkijat ja kliinikot kansainväliseksi yhteisöksi, johon myös Pfizer on liittynyt.
”Pyrimme yhdessä löytämään uusia ideoita ja innovaatioita. Hanke on todella antoisa. Tällaisia tarvitaan lisää”, Aarnisalo sanoo.

Valikoidut

Viimeisimmät