siirry sisältöön

Tehokas mielenterveyshäiriöiden ja -ongelmien hoito pohjautuu tutkittuun tietoon

Luotettavan tiedon hankkimisesta ja hyödyntämisestä hyvä esimerkki on vuonna -87 aloitettu laaja itsemurhien tutkimus- ja ennaltaehkäisyhanke, jonka puitteissa noin 1500 itsemurhaa tutkittiin perinpohjaisesti. Määrä on laskenut sittemmin alle puoleen.

Psykiatrian Tutkimussäätiön toimitusjohtaja Tiia Pirkola.

Nuorisopsykiatrian emeritusprofessori Mauri Marttusen mukaan hoitoa onnistuttiin parantamaan laajan tutkimuksen jälkeen kokonaisuutena ja harppauksia on otettu sen jälkeen: ”Tutkimuksen avulla opittiin itsetuhoisuuden riskitekijöistä ja tunnistuksesta: depressio ja sen sekä psykoterapeuttinen että lääkehoito nousivat vahvasti esille.”

Viime vuosina terapiakentälle on kehitetty lyhytkestoista tutkitusti vaikuttavaa psykoterapiaa. Psykiatrian Tutkimussäätiön toimitusjohtaja Tiia Pirkola selittää: ”Kun tilanteeseen tartutaan riittävän varhain, masennus- ja ahdistuneisuusoireiden pahenemista voidaan ehkäistä.”

Mielenterveyshäiriöiden ennaltaehkäisy tulisi aloittaa neuvolajärjestelmästä ja varhaiskasvatuksesta: lapsiperheiden hyvinvoinnin tukemisesta. Pirkola jatkaa: ”Tunnistamisen ja vaikuttamisen tehostaminen tarkoittaa tietämyksen lisäämistä eri tahoille: tietoa ja tukea ongelmista kärsiville ja heidän läheisilleen kuin myös tunnistusapua ja työkaluja ammattilaisille

Nuorisopsykiatrian emeritusprofessori Mauri Marttunen.

Kysy suoraan

Mielenterveydenhäiriöt alkavat usein jo nuorella iällä. Depression tyypillisiä oireita ovat uniongelmat, pitkäkestoinen matala mieliala, keskittymisvaikeudet, muutos vetäytyneemmäksi ja näköalattomuuden kokemus.

Nuorilla viiltely on vakava riskitekijä ja oire, joka tulee aina tutkia. Vaikka viiltely ei suoraan kerro itsemurhatarkoituksesta, sen yhtenä tarkoituksena on usein viedä psyykkistä pahaa oloa hetkeksi pois. Itseä vahingoittava päihdekäyttäytyminen, ahdistus, syrjäytyminen ja kiusaaminen ovat muita tunnettuja riskitekijöitä. Ongelmien kasaantuminen lisää itsemurhariskiä.

”Itsemurha-ajatuksista kysyminen on yleensä huojentavaa. Huolestuneen kannattaa siis kysyä suoraan esimerkiksi: ”Huomaan, että sinulla on ollut paha olla, onko sinulla ollut itsetuhoisia ajatuksia?” Jos henkilö tuo esiin itsetuhoisia ajatuksia, kuten haluaisin kuolla tai voisin tehdä itsemurhan, kannattaa aina pysähtyä juttelemaan asiasta ja pohtia yhdessä ammattiavun tarvetta”, Marttunen suosittaa.

Älä jää ajatustesi kanssa yksin!
Mielenterveysongelmiin ja itsetuhoisiin ajatuksiin on saatavilla tukea.

Nuorille on kattavasti tietoa ja apua, mm. chat sekä päivystävä puhelin, osoitteessa nuortennetti.fi

Mieli Ry tarjoaa apua kaikille.
Sivustolta löytyy chat, keskusteluaikojen varauspalvelu ja ja puhelinnumero, joka päivystää 24 tuntia vuorokaudessa.
Osoite: mieli.fi/tukea-ja-apua

Psykiatrian Tutkimussäätiö edistää psykiatrista tieteellistä tutkimustyötä, psykiatristen sairauksien aiheuttamien haittojen torjumista, näiden tautien ennaltaehkäisemistä ja vähentämistä Suomessa.

Säätiö tukee luotettavan tiedon hankintaa mielenterveydestä ja sen häiriintymisestä.

Se tukee apurahoin psykiatrista tutkimusta eri puolella Suomea. Viime vuosien tuettujen hankkeiden joukossa on ollut laaja-alaisesti erilaisia tutkimuksia mm. eri mielenterveyshäiriöiden, kuten ADHD:hen ja käytöshäiriöiden riskitekijöistä, uusiin hoitomuotoihin kuten digitaalisiin mielenterveysinterventioihin ja tanssi-liiketerapiaan sekä nuorten sukupuoliahdistukseen ja itsetuhokäyttäytymiseen liittyen.

Säätiön toimintaan kuuluu myös vuosittainen psykiatrian alan tiedejulkaisu Psychiatria Fennica.

Valikoidut

Viimeisimmät