Arjen teknologisoituminen on iso murros. Siksi on tärkeää, että robotiikan ja tekoälyn roolista keskustellaan monialaisesti, ja huomioiden erilaisten käyttäjien tarpeet”, sanoo Robotiikkakampuksen kehityspäällikkö Pia Engström Riihimäen kaupungilta.
Arjen elämässä pärjäämiseen tarvitaan uusia tietoja sekä taitoja, koska esimerkiksi sosiaalisen median algoritmit ja tekoäly vaikuttavat jo nyt lähes kaikkien arvomaailmaan ja valintoihin.
Riihimäki tarjoaa ensimmäisenä Suomen kuntana robotiikan ja tekoälyn opetusta lapsille ja nuorille varhaiskasvatuksesta aina lukioon saakka. Lukiolainen voi halutessaan valita itselleen robotiikan opintojaksoja, ja ne voidaan myöhemmin lukea osaksi hänen opintojaan Hämeen ammattikorkeakoulussa ja Hyriassa.
”Osana perusopetusta kaikille opetetaan robotiikkaa ja pohditaan sitä, millaisia asioita voidaan antaa robottien ja tekoälyn hoidettavaksi, ja mitkä asiat vaativat ihmisen osaamista. Kaikista ei tarvitse tehdä insinöörejä. Esimerkiksi kirurgirobotin tekemiseen vaaditaan paitsi insinööriä, myös kirurgia”, robotiikan opetuksen erityisasiantuntija Reetta Viitanen havainnollistaa.
Robotiikan opetukseen on kehitetty oma Riihimäen malli. Siinä kehitetään robotiikan opiskelun avulla tärkeitä tulevaisuuden taitoja kuten ongelmanratkaisuvalmiuksia, kriittistä ajattelua, luovuutta ja yhteistyötaitoja. Kaupunki tarjoaa opettajille täydennyskoulutusta ja valmiit opetusmateriaalit.