SESKO ry on sähköteknisen standardoinnin vastuuorganisaatio Suomessa, osaajaverkoston kokoaja sekä kansainväliseen IEC:n (International Electrotechnical Commission) että eurooppalaiseen CENELEC:in edustaja standardoinnissa. Järjestö kokoaa suomalaiset osaajat teknologiaverkostoiksi, joiden työ vaikuttaa jopa maailmanlaajuisiin standardeihin ja sen tulokset näkyvät kansantaloudessa, yritysten menestyksessä sekä arjessamme.
Standardeista ja standardoinnista osoitetut hyödyt
Menon Economicsin tutkimuksen (The influence of Standards on the Nordic economies, 2018) mukaan työn tuottavuuden kasvun ja standardoinnin välillä on vahva yhteys. Vastaajista 87 % piti standardeja keskeisenä osana liiketoimintasuunnitelmia, 75 % näki niiden tuovan nettohyötyä, ja 2/3 totesi niiden vähentävän virheitä ja parantavan alihankkijoiden laatua. Standardit auttavat myös vaatimustenmukaisuudessa (84 %) ja teknologisen kehityksen mukana pysymisessä (60 %). Uudempi tutkimus (2023) osoittaa, että standardointi hyödyttää erityisesti standardoinnista maksavien tahojen asiakkaita. ”Teknologiakehityksen nopeutuessa tarvitaan uusia osaajia yrityksiin ja sitä kautta standardointiin”, SESKOn toimitusjohtaja Anna Tanskanen toteaa.
Tulevaisuustyötä nuorille osaajille
Standardoinnin tehtävänä on ennakoida, seurata ja ohjata teknistä kehitystä, ja se tarvitsee asiantuntijoita, joilla on osaamista teknologiasta, yhteentoimivuudesta ja turvallisuudesta. Sähkötekniikka on puhtaan energian kulmakivi. SESKO varmistaa toiminnallaan sähköistyvän yhteiskunnan, sähkö- ja kyberturvallisuuden kehityksen sekä lisää tietoisuutta asiantuntijoiden uramahdollisuuksista ja standardoinnista. Osana tätä työtä SESKO julkaisi marraskuussa 2024 digitaalisen standardoinnin opintokokonaisuuden sähköalan yliopistojen ja korkeakoulujen käyttöön.
”Tavoitteenamme on tavoittaa lähivuosina 10 000 sähköalan opiskelijaa, lisätä kauttaaltaan korkeakoulujen standardointitietämystä ja tukea yritysten opiskelijarekrytointia tarjoamalla matalan kynnyksen osallistumispakettia opiskelijoille ja vastavalmistuneille”, toteaa Tanskanen. Näin luodaan menestymisen edellytyksiä tulevaisuuden yrityksille.