siirry sisältöön

Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siida avaavat pohjoisen ainutlaatuista kulttuuria ja luontoa

Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siida sijaitsee Inarin kirkonkylässä, saamelaisten kotiseutualueella. Hiljattain uudistettu Siida-näyttelykokonaisuus sekä ulkomuseo ovat tärkeä osa alueen kulttuuriperinteiden ylläpitämistä ja houkuttelevat merkittävän määrän vierailijoita vuosittain.

Siida muodostuu Saamelaismuseosta, joka on valtakunnallinen vastuumuseo , jonka erikoisalana on saameilaiskulttuuri, sekä Metsähallituksen Ylä-Lapin luontokeskuksesta, jonka tehtävänä on tuoda esille pohjoista luontoa. Kokonaisuuteen kuuluu myös ulkomuseo, joka on avoinna ympäri vuoden.

Siida-rakennus kävi läpi ison uudistuksen vuosien 2020–2022 välillä ja samaan aikaan Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siidan päänäyttely uudistettiin kokonaan. Uusi näyttely Enâmeh láá mii párnááh – Nämä maat ovat lapsiamme avaa ja tulkitsee maiseman kerroksia saamelaisen kulttuuriympäristökäsitteen kautta. Sen mukaan luonto ja kulttuuri ovat tiiviisti sidoksissa toisiinsa. Maisema ympärillämme rakentuu lisäksi miljoonien vuosien aikana luonnon muovaamasta kokonaisuudesta.

”Emme kerro tarinaa vain faktoilla, vaan taide on erottamaton osa kokonaisuutta. Lisäksi emme keskity ainoastaan historiaan, vaan myös nykypäivään sekä kulttuurin että luontotiedon osalta. Menneisyyden osalta näyttely käsittelee myös kulttuurin säilymisen kannalta haastavia aikoja”, kertoo Minna Muurahainen Siidasta.

Saamelaismuseon näyttelyosuus on toteutettu yhdessä saamelaisyhteisön kanssa ja palvelemaan heitä vierailijoiden lisäksi.

”Olemme ainoa saamelaismuseo Suomessa ja meillä on todella tärkeää alueellista vastuuta.”

Kansainvälisesti kiinnostava käyntikohde

Siida saa yleisöltä kiitosta kiinnostavasta teemoittelusta ja modernista, uudenaikaisesta ajattelusta. Käyntikohteena se sopii aivan kaikille, vuosittaisia kävijöitä on 120 000, yli 80 maasta.

Uudistetun päänäyttelyn lisäksi Siida tarjoaa muutaman kuukauden välein vaihtuvia näyttelyitä, joiden sisältö noudattelee samoja teemoja.

Saamelaismuseon ulkomuseo on avattu yleisölle jo 1963, eli se on nyt jo 60-vuotias. Ulkomuseota on uudistettu lisäämällä sinne valaistus, joten ulkomuseo on nykyisin vierailtavissa ympäri vuoden.

”Monille kotimaisillekin kävijöille saamelaiskulttuuri on vähemmän tuttua. Lisäksi luontokeskuksen osuus korostuu yhä enemmän, kun retkeily on todella suosittua. Meillä käykin sekä luonnosta kiinnostuneita että kulttuurinnälkäisiä.”

”800 hengen kylässä olemme hyvin merkittävä käyntikohde ja toivomme, että uudistettu näyttelymme kiinnostaa ja kantaa pitkään”, Muurahainen summaa.

Valikoidut

Viimeisimmät