siirry sisältöön

Suomalainen asunnottomuuden hoito kelpaa malliksi ulkomailla

Teija Ojankoski esittelee Y-Säätiön toimintaa vieraille eri puolilta maailmaa, jotka haluavat tietää suomalaisen asunnottomuuden onnistuneesta hoitamisesta.


Aloitettuaan reilu vuosi sitten Y-Säätiön toimitusjohtajana Teija Ojankoski vaikuttui. Hän oli kehittänyt toista vuosikymmentä vuokra-asuntotuotantoa jo aiemmin toimitusjohtajana, mutta yllättyi, kuinka tunnettu Y-Säätiö on maailmalla.
”Y-Säätiössä käy paljon kansainvälisiä vieraita. Suomi on ainut Euroopan maa, joka on pystynyt pienentämään asunnottomuutta näin paljon”, Teija sanoo.

Y-Säätiö on Suomen suurin valtakunnallinen voittoa tavoittelematon vuokranantaja ja ainut yleishyödyllinen asuntosäätiö, joka tekee tutkimusta. Moni hakee nyt oppia Suomesta, sillä EU:ssa tavoitteena on poistaa asunnottomuus vuoteen 2030 mennessä. Y-Säätiö vastaa muun muassa Adapting Housing First -hankkeessa tehtävästä tutkimustyöstä, jonka rahoittaa Erasmus+ -ohjelma.

Jopa Britannian prinssi William hehkuttaa Suomen Asunto ensin -mallia.

”Y-Säätiö tekee yhteistyötä The Royal Foundation of Prince and Princess of Walesin kanssa. Olemme olleet avuksi säätiön rakentaessa laajaa asunnottomuuden vähentämisohjelma Homewardsia.”

Yhdessä tekemistä

Kun Y-Säätiö perustettiin vuonna 1985, Suomessa oli yli 20 000 asunnotonta. Moni heistä oli alkoholisoitunut tai majaili tunkkaisissa parakeissa keikkatyöläisenä. Y-kirjain tarkoitti yksinäisyyttä.

”Nyt Y merkitsee yhdessä. Se on myös tapani johtaa. En ole mikään aurinkokuningas, vaan viemme yhdessä asioita eteenpäin.”

Teija on tehnyt uransa varsin miesvaltaisella asuntoalalla.

”Muutos on ollut iso 30 vuoden aikana. On tapahtunut sukupolvenvaihdos ja asuntoala on nykyään heterogeenisempi.”

Teija oli yksi ensimmäisistä, jotka opiskelivat Turun yliopistossa naistutkimusta. Pääaineena hänellä oli maantiede.

”Minua on vienyt eteenpäin kiinnostus ja uteliaisuus. En ole edennyt kyynärpäät edellä lasikattojen läpi vaan pyrkinyt tekemään työni mahdollisimman hyvin ja kunnioittamaan yhteistyökumppaneita”,
filosofian tohtori toteaa.

Valikoidut

Viimeisimmät