siirry sisältöön

Anna taiteen viedä – Porvoon seudun musiikkioppilaitoksen sanoma on säilynyt läpi vuosikymmenten

Porvoon seudun taideoppilaitos täyttää vuonna 2024 jo 60 vuotta. Kaikenikäisille musiikin, kuvataiteen ja tanssin harrastajille tuttu oppilaitos tunnetaan monella nimellä.


Taideoppilaitos, Porvoon seudun musiikkiopisto, Porvoon musiikkiopisto, Porvoon seudun taideoppilaitos, Taidetalo – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kaikki alkoi 25.10.1964 avajaisjuhlallisuuksista Porvoon Lyseolla. Tänä päivänä voi harrastaa Porvoon lisäksi Askolassa, Lapinjärvellä, Loviisassa, Mäntsälässä, Pornaisissa, Pukkilassa ja Sipoossa.

”Taidekasvatuksen muutos ja murros on ollut mielenkiintoista seurattavaa. Silti olennaisin on aina säilynyt: Tule ja kuuntele. Ota osaa ja anna taiteen viedä mukanaan”, vuodesta 1989 Porvoon seudun musiikkiopiston rehtorina toiminut Felix von Willebrand sanoo.

Porvoon taideoppilaitoksella / musiikkiopistolla on asiakkaanaan 5800 aktiivista taiteenharrastajaa. Musiikkia, kuvataidetta, tanssia – monipuolinen ja helposti lähestyttävä tarjonta sopii kaikenikäisille.

Juhlavuoden kunniaksi musiikkiopiston kahdeksassa kunnassa järjestetään paljon erilaisia tapahtumia. Esimerkkinä Sipoossa järjestettävät Klaveerikaverit 23.3.2024 ja Sipoon Äänet 27.-29.9.2024 sekä valtakunnalliset sellokilpailut 25.-27.10.2024 Porvoon Taidetehtaassa.

”Palvelemme kahdeksalla paikkakunnalla eri-ikäisiä harrastajia. Yhteistyö kuntien kulttuuritoimen ja oppilaitoksemme välillä toimii saumattomasti. Kesällä ohjelmassa on muun muassa pianisteille suunnattu mestarikurssi, jossa on mukana huippupianisteja, kuten Iiro Rantala, Laura Mikkola ja Joonas Haavisto sekä kansainvälisiä vieraita. Syksyllä Loviisan Sibeliuspäivät kokoaa yhteen musiikinharrastajia ja ammattilaisia. Musiikki on todellista taiteen liimaa; musiikin parissa häviävät kielelliset ja sosiaaliset rajat – ja tätä sanomaa musiikkiopistolla on vaalittu sen perustamisesta lähtien”, von Willebrand summaa.

Muutoksen vuosikymmenet

Felix von Willebrandin mukaan musiikin ja taiteen ajattelu on muuttunut vuosikymmenten aikana. 1970-luvulla koulutettiin ammattilaisiksi ja siitä vähitellen painotettiin harrastamisen merkitystä. 2000-luvulla alkoi puhuttaa musiikin tekeminen ja televisiosta tuli musiikkiin painottuvia ”kykyjen etsintäohjelmia”, kuten Idols ja Voice of Finland – joka osaltaan kannusti ihmisiä kokeilemaan taitojaan ja kehittämään niitä edelleen. Myös lauluntekijöitä alkoi tulla esiin aiempaa enemmän. 2020-luvulla luovuus ja oman näköisen musiikin löytäminen ja tekeminen ovat keskiössä. Tulevaisuudessa teknologian merkitys musiikin tekemisessä kasvaa ja se avaa edelleen mahdollisuuksia monipuolisen luovuuden hyödyntämiseen.

Porvoon seudun musiikkioppilaitos on pysynyt kehityksen ja trendien kärjessä, esimerkiksi syksyllä 2023 järjestettiin suosittu Pelimusiikki-kurssi, jonka päätteeksi järjestettiin konsertti Porvoon Taidetehtaalla.

”On tärkeää, että musiikki on kaikkien saatavilla, iästä riippumatta. Meillä harrastaa 2500 muskarilaista ja viemme musiikin, tanssin ja kuvataiteen päiväkoteihin. Kun musiikkia on saatavilla, edistää se musiikin löytämistä harrastuksen muodossa – ja joillekin musiikista voi tulla myös ammatti”, von Willebrand muistuttaa.

Tervetuloa mukaan juhlavuoden tapahtumiin!

Lue lisää ajankohtaista tietoa toiminnasta ja tapahtumista: www.porvoonseudunmusiikkiopisto.fi

Valikoidut

Viimeisimmät