siirry sisältöön

Monitaiteisuus ja yhteisöllisyys ohjaavat Pukinmäen taidekoulujen kehitystä

Vastikään uusiin tiloihin muuttanut Pukinmäen taidekoulut haluaa toimia turvapaikkana, jossa jokainen pääsee taiteen pariin omana itsenään. Oppilaitoksen tavoitteena on myös ylittää taiteen lajien rajoja.

Aika-sirkusmusikaalissa aika katosi. Kuva: Annika Luukko

Rehtori Kaija-Leena Alatalo kuvailee Pukinmäen taidekouluja Helsingin monipuolisimmaksi taidekouluksi. Koulussa voi opiskella kuvataidetta, musiikkia, sanataidetta, sirkusta, tanssia ja teatteria.

”Leimallista meille on, että taidelajeja yhdistetään toiminnassa ja esityksissä hyvinkin luovasti. Tästä hyvä esimerkki on Malmitalolle ohjaamani Aika- sirkusmusikaali, jossa yhdistyivät kaikki edustamamme taiteenlajit. Yhteisöllisen ajattelumme mukaisesti esityksen tekemisessä oli mukana sekä ammattilaisia että opiskelijoita, ja kaiken ikäisiä.”

Alatalo näkeekin tärkeäksi, että erilaisista lähtökohdista tulevat ihmiset tekevät taidetta yhdessä.

”Joskus voi olla turvallisen tuntuista tehdä asioita oman viiteryhmän kanssa, mutta esimerkiksi viikoittaisen omassa porukassa tehtävän harjoituksen lisäksi voi hyvin osallistua myös monitaiteelliseen produktioon.”

Koulussa uskotaan myös yksilöllisyyteen. Yhtä taitoa voi opiskella jatkuvasti tasolta toiselle etenevästi ja tavoitteellisesti, mutta sen rinnalla voi kokeilla rohkeasti muita taiteenlajeja. Kiinnostuksenkohteet saavat myös vaihtua ajan myötä.

Kuva: Juhani Salo

Uusista tiloista kotoisa ja lämminhenkinen taiteen keidas

Koulun uudet tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden kehittämisen entistä paremmin, koska kuvataide, musiikki ja teatteri ovat nyt saman katon alla. Opettajat ja tarvittava välineistö ovat yhdessä paikassa.

Monitaiteisuutta kehitetään eteenpäin jatkuvasti. Alatalo on perustamassa tulevaisuustyöryhmää, johon otetaan mukaan henkilökuntaa, oppilaitoksen hallitusta, huoltajia, oppilaita ja yhteistyökumppaneita.

”Emme halua tehdä rajattomasti, mutta laajentuvasti. Uudistumme jatkuvasti, ja uusien ideoiden osalta mietimme aina ovatko ne toteutettavissa.” Alatalo on myös käynnistänyt kansallisen hankkeen Monitaideoppilaitoksen yhteisöllisen johtaminen neljän muun taiteen perusopetuksen oppilaitoksen kanssa.

Alatalo näkee, että taiteenopetuksen terapeuttiset vaikutukset ovat yhä tärkeämmässä roolissa. Kun maailma ympärillä kuohuu, kaivataan paikkaa, jossa kehittyä, etsiä itseään ja ilmaista tunteitaan.

”Koen, että voimme olla yhteen kokoava ja lämminhenkinen turvapaikka. Tämä näkyi myös uusien tilojen avajaisissa, jotka olivat todella kotoisat. Samaan aikaan minusta on hienoa, että uskallamme olla myös keskeneräisiä, koska sitten voimme mennä yhdessä kohti parempaa.”

Valikoidut

Viimeisimmät