siirry sisältöön

Kalastajan etiketti ohjaa kalastamaan vastuullisesti

Lähes 2 miljoonaa suomalaista harrastaa vapaa-ajankalastusta. Viime vuosikymmeninä kalastus on luonut nahkansa uudestaan.


Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) perustettiin vuonna 2000, kun kolme valtakunnallista kalastusharrastusjärjestöä yhdistyi. Vuosikymmenien saatossa lainsäädäntö sekä asenteet ovat muuttuneet – keskusjärjestö on pysynyt ajan hermoilla ja haluaa olla suunnannäyttäjä.

”Yhteisöllisyys kalastuksessa on säilynyt. Nykyään halutaan nauttia hyvinvointia tukevista vaikutuksista, rentoudesta ja luonnon terapeuttisuudesta. Myös nuoria kiinnostaa omavaraisuus ja tuore lähiruoka. Ikääntyneille harrastus luo sosiaalisia suhteita, ylläpitää fyysistä kuntoa ja mielen virkeyttä”, pohtii koordinaattori Johanna Antila.

SVK toimii puhtaampien vesien, parempien kutupaikkojen ja vastuullisen kalastuksen puolesta. Keskusjärjestöön kuuluu 13 vapaa-ajankalastuspiiriä, kymmeniä tuhansia jäseniä eri seuroissa. SVK:n oppien avulla voi aloittaa kalastusharrastuksen tai syventää osaamista.

”Jigikalastus ja virvelöinti ovat suosittuja. Uusia kalastusmuotoja syntyy jatkuvasti vakiintuneiden rinnalle”, mainitsee kalatalousasiantuntija Juha Ojaharju. Kaloja tulee kohdella mahdollisimman hyvin. Tämä näkyy niin syötäväksi otettavien kalojen lopettamisessa kuin takaisin veteen päästettäessä: ruokakaloiksi valikoidaan keskikokoisia kaloja, muut vapautetaan. Ojaharju jatkaa: ”Kamerapuhelimet mullistivat kalastuksen; enää ei kalaa tarvitse tuoda kotiin näytille. Sen sijaan kalasta voi ottaa kuvan ja halutessaan vapauttaa sen nopeasti takaisin luontoon. Välinekehitys, kuten turvallisemmat haavit ja uistimien koukut, mahdollistavat kalojen vapauttamisen mahdollisimman hyväkuntoisina.”
Kalastusharrastuksen voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa, tärkeää on tutustua vastuullisen kalastuksen periaatteisiin. SVK:n toimesta on tuotettu videoita, oppaita sekä kalastajan etiketti. Kalastuskursseja järjestävät niin seurat kuin kansalaisopistot.

Kalastusharrastuksen
voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa, tärkeää on tutustua kalastajan etikettiin.

”Vastuullinen vapaa-ajankalastaja ja Koolla on väliä -hankkeiden ytimessä oli vastuullisuus. Hankkeet päättyivät, teema on integroitunut osaksi toimintaamme”, Ojaharju toteaa. Vuosien 23–24 teema on Kalastus maistuu. Sen puitteissa on koottu 52 tapaa innostua kalastuksesta, näissä näkyvät eri kalastusmuodot, monipuolisuus ruuanlaitossa sekä vuodenajat.

Lisää tietoa jutun aiheista ja tapahtumista: vapaa-ajankalastaja.fi

Valikoidut

Viimeisimmät