siirry sisältöön

LÖYTÖRETKI LAPUALLE - Iloinen ja historiaa humiseva kesäkaupunki toivottaa tervetulleeksi

Seinäjoen kupeessa sijaitseva Lapua yllättää kävijät runsaalla tarjonnalla historiaa, kulttuuria, luontoa ja ostoksia. Huippukohteita ovat Kulttuuri- ja yrityskeskus Vanha Paukku, Simpsiön rinnekeskus ja luontoalue sekä Jokilaakson matkailupuutarha.


Kulttuuri- ja yrityskeskukseksi saneerattu vanhan patruunatehtaan alue sijaitsee Lapuanjoen rannalla aivan kaupungin keskustassa. Yli 170.000 katsojaa viime vuonna kerännyt elokuva Lapua 1976 on tulkinta patruunatehtaan kohtalokkaasta räjähdysonnettomuudesta.

”Vanhan Paukun arvokkaaseen alueeseen kuuluvat Iso Tehdas ja muut ympärillä olevat punatiiliset rakennukset”, kertoo kulttuuripäällikkö Heli Talvitie.

Ison Tehtaan seinien sisälle sijoittuvat kulttuurihistorialliset museot, Patruunagalleria vaihtuvine näyttelyineen ja Pohjanmaan valokuvakeskuksen galleria – kaikkiin on vapaa pääsy. Alueella on myös Pajakappeli (räjähdysonnettomuuden muistokappeli), Lapuan Taidemuseo museokauppoineen, ravintola ja kahvila, elokuvateatteri, teatteri Lapua sekä musiikki- ja kansalaisopistot ja kaupunginkirjasto.

”Kirsikkana kakun päällä on Lapuan Kankureiden tehtaanmyymälä. Yritys on palkittu monin vastuullisuus- ja muotoilupalkinnoin”, kehuu Vanhan Paukun myyntisihteeri Ruut Lehto.

Vanhan Paukun vaiherikkaasta historiasta ja nykypäivästä on mahdollista kuulla opastetuilla kierroksilla, jotka voi varata etukäteen Visit Lapuasta. Vanhan Paukun laiturista lähtevä m/s Koivunlehti tekee kesäisin noin tunnin mittaisia risteilyjä Lapuanjoella, eivätkä laivan kapteenin kertomukset entisaikojen elämänmenosta jätä kylmäksi.

Kulttuuri- ja yrityskeskus Vanha Paukku muodostaa merkittävän kokonaisuuden, puhutaanpa sitten historiasta tai elämyksistä. Kesän ehdottomasti vetovoimaisin tapahtuma on heinäkuun lopun Vanhan Paukun Festivaali, jossa aitoon festivaalitunnelmaan pääsee upeissa puitteissa ja sopivassa mittakaavassa. Esiintyjinä on suomalaisen viihdemusiikin kärkinimiä.

”Matkailijalle kesän tapahtumat ovat keino päästä mukaan aitoon, lämminhenkiseen paikalliskulttuuriin”, vinkkaa Talvitie.

”Kesän huippuhetkiin kuuluvat myös lasten perinneleikkitapahtumat Ränkimäen talomuseolla.”

Liiku luonnossa ja nauti puutarhaidyllistä

Urheiluaktiviteeteista ja luonnosta innostuvan ympärivuotinen kohde on Simpsiö. Siellä sijaitsevat mm. läntisen Suomen suurin hiihtokeskus, Suomen top kymppiin kuuluva frisbeegolfrata, maastopyöräily- ja luontoreittejä sekä laavuja. Alueella on myös kuntoportaat, uimaranta ja alamäkipyöräilyreitit.

Keskustan tuntumassa sijaitsee kansainvälisellä Green Flag -tunnuksella palkittu Jokilaakson matkailupuutarha. Puutarhassa on tuhansia nimilapuin merkittyjä kasveja, ja kesäisin lapsivieraita ilahduttavat kanit ja kanat. Suosittu Lapua kukkii -messutapahtuma on tänä vuonna 25.5. Messuilla on kymmenittäin näytteilleasettajia eri toimialoilta. Tapahtuma on kävijöille ilmainen.

25.5. Lapua kukkii Jokilaakson matkailupuutarhassa

Heinäkuussa tiistaisin Kesää Kauppakadulla -tapahtumat

8.–12.7. ja 15.–9.7. Perinneleikkejä Ränkimäen talomuseolla

26.–27.7. Vanhan Paukun Festivaali

2.–3.8. Lapuan Kankureiden myyntipäivät

Ostoksia paikallisissa myymälöissä: Lapuan Kankurit, Annala, Savipaja Lintukoto, Mummadesign, Mallaskuun Panimo

Kaikki tapahtumat: visitlapua.fi/tapahtumat

Valikoidut

Viimeisimmät