siirry sisältöön

Lempeässä ja ammattitaitoisessa työyhteisössä iloitaan toisten onnistumisista

Päiväkoti Kytöniityssä puitteet ovat kohdillaan, siellä viihtyvät niin työntekijät kuin lapsetkin. Huoltajat antavat hyvää palautetta, ja päiväkotia on käyty useammassa sukupolvessa.


Paloheinän sydämessä sijaitsevassa päiväkoti Kytöniityssä vallitsee työntekijöiden keskuudessa hyvä ja kannustava ilmapiiri. Vaihtuvuus on pientä ja henkilöstökyselyn tulokset erinomaiset. Ei ihme, että lapset viihtyvät.

”Työyhteisön vahvuuksia ovat yhteisöllisyys, ratkaisukeskeisyys, luotettavuus, huumori ja ammattitaito”, pohtii päiväkodin johtaja Anne Ahokas ja jatkaa: ”On ilo johtaa päiväkotia, jossa työyhteisön rakenteita on hiottu vuosien varrella toimiviksi.”

Kytöniitty suunniteltiin päiväkodiksi jo raken­nusvaiheessa vuonna 1988. Valoisa ja avara rakennus on edelleen erinomaisessa kunnossa. Lapsiryhmille on omat eteiset, tuulikaapit ja ovet, mikä helpottaa päivän kulkua sekä madaltaa melutasoa.

Päiväkoti sijaitsee puistomaisen metsäalueen vieressä, hyvien liikuntamahdollisuuksien kupeessa. Metsäretkillä harjoitellaan luonnossa liikkumista ja toisella pihalla on kallio, jolla vanhemmat lapset pääsevät leikkimään.

Varhaiskasvatuksen opettaja Irene Nordenswan ja varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Kati Puhakka ovat yhtä mieltä, että Kytöniityssä on yksi parhaimpia pihoja, mitä päiväkodissa voi olla – ja tietenkin parhaat työkaverit.

Varhaiskasvatuksen opettaja Irene Nordenswan (vas.) ja varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Kati Puhakka.

”Kuuntele, kannusta, kehu”

Nordenswan on ollut kehittämässä päiväkodin toimintatapoja alusta saakka, lähes 36 vuoden ajan. Kollegat kuvaavat häntä hyvin sensitiiviseksi, idearikkaaksi ja muut huomioonottavaksi työkaveriksi sekä lasten kanssa huippuammattilaiseksi. Hän pohtii: ”Vuosien varrella on karttunut lapsen kokonaisvaltainen ymmärrys: kuunteleminen, ohjaaminen ja sensitiivisyys.”

Puhakka on hänkin viihtynyt Kytöniityssä jo 27 vuotta. Hän on työkavereiden keskuudessa aikaansaava innostaja ja yhdistäjä.

”Onnistumisia ei piilotella, vaan niistä iloitaan yhdessä.”

”Meillä onnistumisia ei piilotella, vaan niistä iloitaan yhdessä. Jos jollain on hankalaa, valamme uskoa ja pohdimme, miten asiassa pääsee eteenpäin.”
Lasten kanssa Puhakka on kokenut ammattilainen ja hassuttelija, joka tuo huumoria esimerkiksi vaatteiden pukemiseen. Lapset rakastavat sitä, kun hankala osuus on selätetty ja Puhakka piirtää sormillaan hymyn kasvoilleen – tai kun rukkaset on saatu kunnialla käteen, hän silittää rukkasella omaa poskeaan ja toteaa ”ihana Kati”. Lapsia naurattaa, kun heitä ohjataan lempeällä leikillisyydellä.

Päiväkodin kasvatusnäkemys on yhtenäistynyt vuosikymmenien aikana. Päiväkodin seinää koristaa taulu arvoista.

”Arvot ja toimintatapa ’kuuntele, kannusta, kehu’ on yhdessä pohdittu, ne ovat voimavaramme.”

Lasten arjessa suuri merkitys

Kytöniityssä ymmärretään, että päiväkodissa vietetty aika kattaa puolet lapsen päivästä. 15 hengen kasvatusalan henkilöstön vastuu kasvatuksessa on suuri ja jokainen hetki lapselle merkityksellinen.

”Tämän ymmärtäminen luo positiivisen lumipalloefektin”, Nordenswan tuumaa ja kehuu päiväkodissa olleen hyviä johtajia.

Yhdessä tekeminen, oppiminen ja yksilöllisyyden kunnioitus koetaan tärkeiksi. Aikuiset tekevät asioita yhdessä lapsen kanssa ja mahdollistavat lapsen kehityksen omalla polullaan ja tahdillaan. Ympäristöä muokataan ja lasta autetaan oppimaan kaikilla osa-alueilla. Strukturoitujen oppimistilanteiden lisäksi arjen touhuun ujutetaan taitojen harjoittelua, lapsi ei välttämättä edes huomaa, mitä kaikkea päivän aikana opetellaan.

Nordenswan ja Puhakka ovat yhtä mieltä siitä, että perheiden positiivinen palaute ja lasten suusta tulevat spontaanit kommentit ovat työn suola.

”Eilen käsipesulla lapsi nosti kädet yllättäen ylös ja tokaisi: ’olet ihana’. Loman jälkeen yksivuotias itki tullessaan vanhemman sylissä ja kaksivuotias kaveri lohdutti: ’älä itke, täällä on ihanaa’. Työ on kiitollista ja joka päivä saa käyttää omaa persoonallista luovuutta”, iloitsee Nordenswan.

Valikoidut

Viimeisimmät