siirry sisältöön

Viihtyisä elämä ikäihmisille

Helsingin Laajasalon merellisessä maisemassa sijaitsevassa Palvelukoti Sofiassa asukkaita on maltillinen määrä. Se suo kullekin valinnan mukaan mahdollisuuden yksilölliseen asumiseen tai yhteisölliseen elämään.


Palvelukoti Sofia on esimerkki siitä, kuinka unelmista voi tulla totta! Vuosikymmeniä sitten syntyi pieni ryhmä, joka halusi edistää vanhusten asemaa Rudolf Steinerin antamien yhteiskunnallisten virikkeiden pohjalta. Oleellista oli ajatus läpi elämän kehittyvästä ihmisestä vapauden, veljeyden ja tasa-arvon hengessä.

Antroposofinen maailmankuva näkyy Palvelukoti Sofian rakennuksen arkkitehtuurissa, kuultomaalatuissa seinissä, sekä yleisesti kauneuden tavoittelussa, kulttuurin arvostamisessa ja taiteessa. Taloa ympäröi kaunis puutarha, jota hoitaa puutarhuri. Asukkailla on myös omia viljelyslaatikoita käytössään.

Palvelukoti Sofiassa on 32 vuokra- tai omistusasuntoa itsenäiseen asumiseen sekä ryhmäkodin puolella ympärivuorokautisen hoivan paikkoja 14 asukkaalle. Palvelukodista löytyy ravintolan lisäksi mukava kirjasto, yhteisiä harrastustiloja, kauneussalonki sekä saunat ja pesula. Aktiviteetteina on muun muassa laulutuokioita, maalaamista, musiikkiterapiaa, asahi-liikuntaa, bingoa ja lukupiiri.

Saimme tarpeeksemme keskusta-asumisesta ja vaimoni ehdotti muuttoa palvelukotiin luonnon äärelle, jotta saisimme paremmin yhteyden ihmisiin sekä hyvät ulkoilumahdollisuudet.

Palvelukodin asukas, insinööritaustainen Pertti Rissanen toimii yhdistyksen hallituksessa: ”Tulin mukaan rakennuksen ja konseptin suunnitteluun 90-luvun lopulla, joten talo oli minulle tuttu muuttaessani.” Rissanen muutti palvelukotiin vaimonsa kanssa vuonna 2009: ”Saimme tarpeeksemme keskusta-asumisesta ja vaimoni ehdotti muuttoa palvelukotiin luonnon äärelle, missä on hyvät ulkoilumahdollisuudet ja yhteys muihin ihmisiin.”

Sofian tiloissa toimivassa ryhmäkodissa tarjotaan tehostettua ympärivuorokautista palveluasumista. Tilat ovat kodikkaat, ja ympäröivä puutarha kutsuu viettämään aikaa yhdessä. Omaisten kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä ja työntekijät ovat sitoutuneita työhönsä. Toiminnanjohtaja Sointu Tulkki ja talon henkilökunta tuntevat asukkaat hyvin. Tulkki tiivistää: ”Asukkaat saavat elää ikääntyneinä oman näköistään, arvokasta ja hyvää elämää. Pyrkimyksemme on, että jokaisessa kohtaamisessa Sofian asukkaan kanssa, hänelle jää kokemus siitä, että hän tulee kohdatuksi arvokkaasti ja kiireettömästi.”

Valikoidut

Viimeisimmät