siirry sisältöön

Elämänlaatua ja erilaisia töitä

Pohjois-Savo tarjoaa lääkärille ihmisen kokoista asumista, ja hyvät mahdollisuudet hankkia lisää osaamista.

Helsinkiläinen Carina Intke muutti lääkäriksi Kuopioon yhdessä Pieksämäeltä kotoisin olevan miehensä Olli-Pekan kanssa. Kahdessatoista vuodessa perhe on kotiutunut mainiosti Kallaveden rannalle.

Carina ja Olli-Pekka tapasivat Pietarin lääketieteellisessä valtionyliopistossa, jossa he opiskelivat lääkäreiksi. Carina valmistui vuonna 2010, ja Olli-Pekka vuotta myöhemmin. Edessä oli yhteisen asuinpaikan etsiminen. Sellaiseksi valikoitui Kuopio.

”En enää muuttaisi takaisin Helsinkiin”, Carina sanoo nyt. ”Täältä löytyy hyvin harrastus- ja kulttuurimahdollisuuksia, ja tasapainoisessa suhteessa luontoa ja kaupunkia. On hienoa että täällä on selkeät vuodenajat, ihan oikea talvi ja kaunis kesä.”

Asuminen on halvempaa kuin pääkaupunkiseudulla. Asuakseen omakotitalossa ei tarvitse istua päivittäin tuntikausia liikenneruuhkissa. Lapsiperheelle on tärkeää, että lähiliikenteen, päivähoidon ja koulun tapaiset peruspalvelut toimivat. Jos mieli tekee käydä isommissa kaupungeissa, on Kuopiosta erinomaiset liikenneyhteydet joka suuntaan.

Intket aloittivat työuransa Kuopiossa erikoistuvina lääkäreinä. Carina aloitti ensin työt sisätautien parissa, siirtyi sitten syöpätaudeille, mutta päätyi vuonna 2018 erikoistumaan kardiologiaan. Helmikuussa 2023 hän väitteli tohtoriksi, ja valmistui joulukuussa kardiologiksi. Olli-Pekka työskentelee nyt neurologian erikoislääkärinä neuroakutologina, sekä Varkauden aluesairaalan poliklinikalla.

Carina ja Olli-Pekka Intke neuvovat nuorta lääkäriä kokeilemaan avoimin mielin eri erikoistumisaloja. Pohjois-Savon hyvinvointialueella siihen on hyvät mahdollisuudet.

”Parasta on edelleen potilaiden kohtaaminen, hoitaminen ja siinä onnistuminen”, Carina sanoo. ”Teen työtä sydänpoliklinikalla, sydänosastolla ja kardiologikonsulttina. Sijoitusten vaihtelevuus on mukavaa, se tuo työhön lisää mielenkiintoa ja monipuolisuutta.”

Intket arvostavat Pohjois-Savon hyvinvointialueen etuja sopivan kokoisena työnantajana. Työyhteisöt ovat toimivia, ja niistä saa tukea erilaisissa elämäntilanteissa ja potilastapauksissa. Konsultointi eri alojen spesialistien kanssa on helppoa, kun heidät tuntee entuudestaan.

”Meillä sydänkeskuksessa on helppo keskustella ja konsultoida kollegoiden kanssa matalalla kynnyksellä”, Carina sanoo. ”Muistan hyvin, millaista oli olla erikoistuva lääkäri. Epävarmuuden kanssa painiminen voi olla yksin raskasta. Siksi kollegojen avulla on suuri merkitys.”

”Täällä on saanut kokeilla uusia asioita. Työskentelin aiemmin epilepsian parissa. Viime vuonna halusin kokeilla neuroakutologin työtä”, Olli-Pekka kertoo. ”Jos tieteellinen työ kiinnostaa, on siihen on hyvät mahdollisuudet ja työnantajan tuki. Minullakin on väitöskirjaprojekti työn alla.”

”Epävarmuuden kanssa painiminen voi olla yksin raskasta. Siksi kollegojen avulla on suuri merkitys.”

Vaihtelevuuden lisäksi merkittävää työssä viihtymiselle ovat toimivat työaikajärjestelyt. Se on tärkeää etenkin lapsiperheessä.

”Työvuorosuunnittelu toimii tosi hyvin. Toiveitamme kuunnellaan sekä lomien, koulutusten että päivystysaikojen suhteen. On kiva kun tuntee ne ihmiset, jotka laativat listoja. Monet heistä ovat samanlaisessa elämäntilanteessa kuin mekin”, nelikymppiset Intket kiittävät.

Valikoidut

Viimeisimmät