siirry sisältöön

Ruoasta tulee parempaa rohkeudella

Mama Mem’s on perheyritys, joka valmistaa tofua perinteisellä vietnamilaisella reseptillä. Yrityksen toimitusjohtaja Ha Hoang näkee tärkeäksi levittää äitinsä uteliasta asennetta ruoanlaittoa kohtaan myös suomalaisille.


Ha Hoangin perhe saapui Suomeen, Pohjanmaalle, Vietnamista 80-luvun lopussa. Hänen äitinsä halusi pitää yllä vietnamilaista ruoanlaittokulttuuria siitä huolimatta, että kotimaan raaka-aineita ei ollut helposti saatavilla.

”Äiti valmisti meille aina tofua kotona. Kun muutimme pääkaupunkiseudulle, yksi hänen ystävistään piti tofusta niin paljon, että kysyi, saisiko kokeilla sitä ravintolassaan.”

Asiakkailta tuli paljon positiivista palautetta, joten perhe päätti jakaa hyvää eteenpäin ja valmistaa tofua myös myyntiin. Oli itsestään selvää, että yritys saisi Hoangin äidin Memin nimen.

”Kaikki lähtee äidistäni. Hän on uskomattoman utelias ja rohkea. Toivoisin, että kaikki voisivat olla ruoan suhteen samanlaisia kuin hän, uskaltaa kokeilla uusia ruokia ja nauttia prosessista.”

Parasta tuoreena

Mama Mem’sin tofu valmistetaan vietnamilaisittain käyttämällä juoksutteena etikkaa. Valmistustapa antaa tofulle erityisen pehmeän koostumuksen ja lempeän maun, ja se myydään aina tuoreena.

”Mama Mem’sin tuoretofulla on lyhyempi hyllyaika kuin muilla tofuilla, mutta maku ja koostumus ovat tästä syystä, ainakin omasta mielestämme, lyömätön! Tofua kuuluu syödä tuoreena”, Hoang sanoo.

Tofu valmistuu käsityönä, pikkuruisella tehtaalla Helsingin Malmilla.
”Kun äitini opastaa meitä muita tofun tekemisessä hänellä on tapana sanoa, että tofun koostumus on oikea, jos se tuntuu samalta kuin vauvan peppu, kun sitä taputtaa”, Hoang nauraa.

Jos tofu on vielä vähän tuntematon raaka-aine, Hoang kehottaa aloittamaan yksinkertaisesti. Tofun voi paistaa öljyssä rapeaksi ja maustaa haluamallaan kastikkeella, esimerkiksi hoisinilla tai tomaattikastikkeella.

”Tofua voi käyttää muuhunkin kuin aasialaiseen ruokaan, emmekä myöskään ajattele sitä pelkästään kasvisruokana tai proteiininlähteenä. Se on meille yksi herkullinen raaka-aine, jota voi käyttää monin tavoin. Esimerkiksi instagramissamme on monipuolisia reseptejä tofusuklaamoussesta tofu-skageniin.”

Ruoanlaitto on ilo itsessään

Hoangin mukaan moni ei tule nykyisin ajatelleeksi, miten antoisaa ja nautinnollista ruoanlaitto tai uusien reseptien testaaminen voi olla.

”Ruoanlaitto on tärkeää niin monella tavalla; se on kulttuuria, sosiaalisuutta, meditaatiota ja elämyksellisyyttä. Toivon, että voimme viedä tätä äitini ajattelua eteenpäin. Hän on kiitollinen siitä, mitä on saanut muuttaessaan Suomeen, tämä on hänen tapansa antaa jotain takaisin”, hän summaa.

Valikoidut

Viimeisimmät