siirry sisältöön

Oulu – Euroopan kiehtova kulttuuripääkaupunki

Vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungissa Oulussa on täysi valmistelu käynnissä juhlavuotta varten, tavoitteena on kulttuuri-ilmastonmuutos. Ohjelmassa tulee olemaan ennennäkemättömiä tapahtumia, ainutlaatuista koettavaa ja nähtävää.

Euroopan kulttuuripääkaupungin toteutus yltää laajalle, 40 kunnan alueelle pohjoisessa Suomessa.

Oululla on kunnia toimia Euroopan kulttuurin keskipisteenä vuonna 2026. Suomalaisen ja saamelaisen kulttuurin lisäksi kaupungissa näkyy vahvasti eurooppalaisen ja muun muassa japanilaisen kulttuurin rikkaus. Kaunis merenrantakaupunki valmistautuu toteutukseen kunnianhimoisella otteella: kyseessä ei ole vain vuoden projekti, vaan Oulun alueen kaupunkikehityksen alusta.
”Tahtotilamme on, että Oulu koetaan viihtyisänä ja virikkeellisenä asuinpaikkana sekä matkailukohteena. Tänne halutaan muuttaa töiden perässä ja jäädä asumaan opintojen päätyttyä. Matkailijoiden luontevaksi valinnaksi tulee Oulu ja pohjoisen Suomen ainutlaatuisuus. Kulttuuripääkaupunkivuoden tavoitteena on juurruttaa Ouluun pysyvä kulttuurinen arki, joka tarjoaa piristystä kaikkina vuoden aikoina”, pohtii Oulun kulttuurisäätiön, Oulu2026, toimitusjohtaja Piia Rantala-Korhonen.

”Kulttuuripääkaupunkivuosi pitää sisällään tuhansia tapahtumia, niin perinteistä kuin innovatiivistakin taidetta sekä urheilua ja kulinaristisia kokemuksia.”

Käytännössä uusi tuuli tarkoittaa monipuolisia tapahtumia, kuten näyttelyitä, konsertteja, urheilua ja festivaaleja, jotka ovat rikastuttavat kaupungin kulttuuritarjontaa ja houkuttelevat vierailijoita eri puolilta Eurooppaa. Kulttuurin käsite on laaja, joten siihen kuuluu monen alan toimintaa ja alojen yhdistämistä. Luovuutta pyritään ruokkimaan eri toimialoilla, esimerkiksi taide ja teknologia yhdessä tuovat valo- ja mediataidetta yllättäviin paikkoihin hurmaamaan yleisönsä. Ammatillisissa oppilaitoksissa taas Agentti 026-hanke haastaa oppilaat kulttuuriagenteiksi. Kulttuurivuosi pitää sisällään tuhansia tapahtumia, niin perinteistä kuin innovatiivistakin taidetta sekä kulttuuria sekä urheilua ja kulinaristisia kokemuksia.
”Pääteoksena toimii immersiivinen, vuoropuhelua edistävä taideteos Rauhankone. Timo Honkelan saman nimisen kirjan innostama teos on vuorovaikutteinen ja sen sisään pääsee vierailemaan. Nallikarin jäällä pidetään talvella elektronisen musiikin festivaali Frozen People. Tyrnävän perunamarkkinat järjestetään suurena tapahtumana kauniilla Limingan pirunpelloilla ja Oulun jokisuisto muuttuu elokuussa musiikin, tanssin ja festivaalin tunnelmalliseksi kokonaisuudeksi, kun paikalliset ja kansainväliset tekijät yhdistävät osaamisensa”, Rantala-Korhonen listaa esimerkkejä. Hän summaa: ”Vuoden 2026 Kulttuuripääkaupunki Oulu on tapahtumakokonaisuus, jossa kietoutuu yhteen luonto, taide ja kulttuuri.”

www.oulu2026.eu

Valikoidut

Viimeisimmät