siirry sisältöön

Haltia tuo luonnon lähelle

Suomen luontokeskus Haltia sijaitsee Espoossa, Nuuksion kansallispuiston yhteydessä. Luontokeskuksen ja ympäröivien yritysten palvelut sekä useat kiinnostavat tapahtumat ja näyttelyt tarjoavat monenlaisia luontokokemuksia.

Kuva: Antti Rastivo

Suomen luontokeskus Haltia ja Nuuksion kansallispuisto ovat aivan Helsingin kupeessa, helposti julkisella liikenteellä saavutettavissa. Haltian johtajan Harri Karjalaisen mukaan kohteesta tekee kiinnostavan sen monipuolisuus.

”Täältä löytyvät kaikki Suomen luonnon elementit, järviluonto, suot ja ikimetsät. Lisäksi alueella on tarjolla majoitusta teltasta mukavaan huoneeseen sekä paikallisten yrittäjien monia palveluja, kuten opastuksia alueelle. Luontolomalle pääsee uskomattoman helposti.”

Haltian omiin palveluihin kuuluvat esimerkiksi vastuullinen ravintola, joka tarjoaa kotimaisia, sesongin herkkuja. Lisäksi luontokeskuksesta voi vuokrata monenlaisia välineitä luontoretkeilyyn, teltasta lasten kantorinkkaan tai melontavälineisiin.

Kuva: Retkipaikka

Näyttelyt saavat ajatukset liikkeelle

Haltian näyttelyt esittelevät luontoaiheita monesta näkökulmasta. Tällä hetkellä esillä on Metsä palaa! -näyttely, jokatuo esiin metsänpolton vaikutuksia. Näyttelyyn kuuluu esimerkiksi videoesitys, jossa pääsee kokemaan, miltä metsäpalon sisällä tuntuu ja miten metsä kehittyy monimuotoiseksi palon jälkeen.

”Luontokato on yksi vakavimpia haasteitamme ja metsää hallitusti polttamalla voidaan saada luonnollinen alku metsän kehitykselle. Kansallispuisto on turvallinen paikka, jossa tätä voidaan tehdä”, Karjalainen mainitsee.

Näyttelyn suunnittelussa on osallistettu Nuuksion lähiasukkaita ja kysytty heidän mielipiteitään metsänpolttoon. Näyttelyn herättämiä ajatuksia on tarkoitus kartoittaa uudella kyselyllä myöhemmin.

Kuva: Antti Rastivo

Tule mukaan koko kansan tapahtumiin

Haltia tekee tiivistä yhteistyötä Nuuksion matkailuyrittäjien kanssa. Karjalaisen mukaan yksi käytännön esimerkki tästä on Suomen luonnon päivänä järjestettävä Lyhtyjen yö 31.8.

”Pääjuhla järjestetään tapahtumakentällämme ja paikalle voi tulla oman lyhdyn ja piknik-eväiden kanssa. Valaisemme kentän tunnelmalliseksi ja luvassa on musisointia ja fiilistelyä.”

Toinen hyvä mahdollisuus tutustua Haltiaan ja sen ympäristöön on Nuuksion kansallispuiston 30-vuotisjuhla 7.9., joka osuu yhteen joka kuukausi järjestettävän Retkilauantain kanssa. Juhlan yhteydessä avataan ulkonäyttely, jossa on eri luontokuvaajien hienoimpia Nuuksio-otoksia sekä kuvia historiallisista hetkistä.

”Näyttely ja juhlat pidetään myös tapahtumakentällämme. Juhlallisten avajaisten jälkeen syödään yhdessä synttärikakkua. Toivomme, että ihmiset tulevat viettämään synttäreitä kanssamme”, Karjalainen kutsuu.


Suomen luontokeskus Haltia
Nuuksiontie 84, Espoo
haltia.com

Valikoidut

Viimeisimmät