siirry sisältöön

Tutkimuskohteena sähkö energiamurroksen keskiössä

Mitä vihreä siirtymä edellyttää sähköjärjestelmältämme? Miten se vaikuttaa sähkön käyttöön? Vastauksia haetaan Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) ja Tampereen yliopiston (TAU) yhteistyöhankkeessa Sector Integration and Electric Decade.


Viisivuotinen hanke sai 750 000 € rahoituksen Sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK ry:ltä, joka rahoitti myös edeltänyttä energiaratkaisuihin keskittynyttä hanketta.

"Nyt alkava hanke edistää yhteistyötä oppilaitosten kesken niin tutkimuksessa ja koulutuksessa kuin yhteiskunnallisessa vaikuttamisessakin", sanoo professori Pertti Järventausta Tampereen yliopistosta.

Osapuolilta löytyy osaamista sähköenergiajärjestelmästä ja -markkinoista sekä talotekniikasta ja paikallista energiaratkaisuista. Yhdistyessään ne luovat uutta näkemystä sektori-integraatiosta.

Oppimisympäristön kehittämistä uusille osaajille

"Varmistamme tulosten hyödyntämisen aktiivisella yhteistyöllä eri sidosryhmien kanssa", Järventausta kertoo.

"Nostamme uutta tietoa esiin eri foorumeilla ja mediassa sekä tarjoamme sitä tueksi päätöksentekoon ja säädösten uudistamiseen. Lisäksi hankkeessa kehitetään tutkinto- ja täydennyskoulutusta."

STEKin toimitusjohtaja Timo Kekkonen näkee, että energiajärjestelmän sähköistyminen ja sektori-integraatio muuttavat rakennettua ympäristöämme jopa ennakoitua nopeammin. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia, joihin tarttuminen vaatii monipuolista osaamispohjaa ja huippuluokan tekijöitä.

"Tuemme jatkuvasti korkeakoulujen opetuksen kehittämistä ja tutkimustoimintaa. Näin haluamme osaltamme uudistaa sitä oppimisympäristöä, jossa kasvaa uusia osaajia", hän sanoo.

STEK ry:n merkittävin tuki kohdentuu energia- ja sähköalan korkeakouluopetukseen ja tutkimukseen. Monivuotisia hankkeita on käynnissä Tampereen lisäksi LUTyliopiston, Aalto-yliopiston ja Metropolia Ammattikorkeakoulun kanssa.

💡
Infoboksi: STEK ry

-rahoittaa mm. Korkeakouluopetuksen kehittämistä ja tutkimusta

-tukee lasten ja nuorten tutustumista sähkön ja energian mahdollisuuksiin

-vuosibudjetti noin 2,7 miljoonaa euroa

Valikoidut

Viimeisimmät