siirry sisältöön

Olutsommelierin vinkeillä löydät uudet suosikkisi

Vaikka Suomessa on vahva olutkulttuuri, olut valikoituu ruokajuomaksi turhan harvoin. Olutsommelier Maria Markuksen mukaan maltaisesta juomasta löytyy kuitenkin hyviä valintoja koko aterialle, alkuruoasta jälkkäriin. Vaihtoehtoja voi etsiä kotimaisen Laitilan valikoimasta.

Laitilan oluet ovat kikkailemattomia ja valikoima kattava.

Maria Markus on ensimmäinen Suomen olutsommeliereista. Hän valmistui Lontoosta British Beer and Cider Academysta vuonna 2015, jolloin ammatti oli vielä hyvin tuore ja pienpanimobuumi vasta tulossa.
”Kävin Tanskassa panimoravintolassa, jossa jokaisella illallisen viidestä ruokalajista tarjottiin yhtä panimon omista oluista. Se sai miettimään, miksi Suomeen tuodaan kaukaa viiniä, kun meillä on kotimaista, ekologista lähijuomaa, joka voisi olla ruoalle yhtä hyvä tai parempikin kumppani.”
Markuksen mukaan suomalainen olutkulttuuri on kehittynyt viime vuosina valtavasti. Alalla tehdään töitä intohimolla.
”Itse pidän siitä, että olut on rento, yhteisöllinen ja demokraattinen juoma. Lisäksi Suomessa tehdään todella hyviä, laadukkaita oluita. Alkoholittomien oluiden nousu on myös hieno ja kauan odotettu trendi.”
Hän iloitsee siitä, että kiinnostus oluisiin on nykyään laajaa, eikä oluiden maistelu ole pelkästään miesten harrastus.
”Alkaa olla myytti, etteivät naiset nauttisi oluista. ”

Maria Markus on ensimmäinen Suomen olutsommeliereista.

Hae makujen tasapainoa

Oluen yhdistäminen ruoan kanssa ei eroa merkittävästi viinin ja ruoan yhdistämisestä. Mielessä tulee pitää makujen tasapaino, jotta juoma ei jyrää ruokaa, eikä ruoka juomaa.
”Herkälle kalaruoalle tai kasvisruoille kannattaa valita vaaleaa, kevyttä ja raikasta olutta kuten vehnäolutta, tuhdimmille ruoille taas täyteläistä olutta, jossa on maltaisuutta ja paahteisuutta. Grilliruoalle sopivat hyvin IPAt, jotka ovat aromimaailmaltaan runsaita”, Markus esittelee.
Markuksen omiin makusuosikkeihin kuuluvat esimerkiksi happamat juustot kuten vuohenjuusto tai feta yhdistettynä vehnäolueen. Lisäksi hän tarjoaa olutta usein jälkiruoan kanssa, mikä saattaa yllättää ruokavieraat.
”Jälkkäripöydän klassikkoyhdistelmä on suklainen kakku yhdistettynä paahteisen maltaiseen Imperiaali Stoutiin.”
Markus muistuttaa, että myös lasi ja juoman koko vaikuttavat makunautintoon. Olutta ei tarvitse tarjota tuopista, vaan esimerkiksi pieni aromilasi tai samppanjalasi voi toimia hyvin.

Maistele uteliaasti

Markus itse arvostaa oluissa puhtautta, laatua ja tasapainoa. Laitilan oluita Markus pitää hyvänä esimerkkinä suomalaisesta laatuoluesta.
”Laitilan oluet ovat kikkailemattomia ja valikoima kattava. Arvostan myös panimon alkoholittomia vaihtoehtoja. Oma suosikkini Laitilan tuotteista on Kukko Vehnä, joka sopii hyvin esimerkiksi salaattien tai juustokakun kanssa. Myös Kukko Challenger Ale on makuuni”, hän mainitsee.
Omien suosikkien etsimisessä Markus kehottaa olemaan ennen kaikkea utelias. Valintaa harkitessa voi miettiä esimerkiksi sitä pitääkö yleensä raikkaista vai vahvoista mauista.
”Yksi olut ei ole suuri investointi, joten pullon tai tölkin voi ostaa vaikkapa kaverin kanssa maisteltavaksi.”
Markus pitää olutta myös keinona saada ihan tavalliseen päivään lisää hohtoa.
”Alkoholitonkin olut tuo aterialle pientä juhlaa vesilasilliseen verrattuna. Olut on yksinkertaisesti helppo tapa kohottaa arkea”, hän summaa.

Valikoidut

Viimeisimmät