siirry sisältöön

Konepajan lukio antaa valmiudet sekä jatko- opintoihin että työelämään

Konepajan lukiossa opiskelu valmistaa ylioppilaskokeisiin, painotus on työelämä- ja verkostotaidoissa.

Oikealla rehtori Katri Hyrsky ja vasemmalla kumppanuusvastaava Eeva Korhonen

Helsingin Vallilassa aloittavan Konepajan lukion jatkuvasti kehittyvä opetussuunnitelma antaa opiskelijalle näköalapaikan työelämään. Lukio-opiskelun ydin on verkostoissa oppiminen, tiimityö, työelämäyhteistyö ja portfoliopedagogiikka.

”Oppiaineiden sisältö monipuolistuu ja opettajien sekä opiskelijoiden verkostot laajenevat. Toivon lähestymistavan tuovan opettajien arkeen iloa, inspiraatiota ja uskallusta”, Konepajan lukion kumppanuusvastaava Eeva Korhonen pohtii. Hän jatkaa: ”Opiskelijat saavat kasvot eri ammateille. Mitä tekevät yleisötyön tuottaja tai projektipäällikkö? Mitä vaaditaan, että voi työskennellä Ateneumissa?”

Opiskelijat toimivat tiimeinä järjestöjen, yritysten ja muiden oppilaitosten kanssa. Sekä Autoalan keskusliitto että Ateneum ovat tehneet pitkään työtä nuorten kanssa.

”Autoala tarjoaa monipuolisia ja houkuttelevia urapolkuja mekaanikasta myyntiin ja markkinoinnista data-analytiikkaan. Ajoneuvot sähköistyvät ja uusi teknologia mahdollistaa kehittyneemmät ja ympäristöystävällisemmät liikkumismuodot”, selittää AKL:n tekninen johtaja Jouko Sohlberg ja alleviivaa: ”Nuoret näkevät työpaikoilla, minkälaista käytännön matematiikkaa tai äidinkieltä tarvitaan työtehtävissä pärjäämisessä. Opintojen edetessä kootaan portfolio, jonka avulla lukiolaisella on mahdollisuus osoittaa oman osaamistaan muun muassa työnhaussa.”

Kouluviikon aikana opiskellaan sekä lukiossa että työelämässä. Kumppaneiden kanssa suunnitellaan yhdessä erilaisten projektien sisällöt ja toteutustavat, lukion opetussuunnitelman tavoitteista käsin.

Taiteesta keskusteleminen opettaa vuorovaikutustaitoja: osallisuutta, kriittistä ajattelua, rohkeutta perustella mielipiteitä sekä kuunnella toisenlaisia tulkintoja

Ateneumin taidemuseon yleisötyön tuottaja Mari Jalkanen avaa museon roolia: ”Toivomme yhteistyön tuovan museot ja kuvataiteen osaksi nuorten elämäntapaa – myös Ateneumiin saa tulla viettämään aikaa näyttelyidemme ja tapahtumiemme äärelle. Taiteesta keskusteleminen opettaa vuorovaikutustaitoja: osallisuutta, kriittistä ajattelua, rohkeutta perustella mielipiteitä sekä kuunnella toisenlaisia tulkintoja. Taitoja tarvitaan niin työssä kuin arjessa.”

Valikoidut

Viimeisimmät