siirry sisältöön

Roskat pois merestä ja lumesta

Clewat Oy:n ainutlaatuinen puhdistuslaite kerää vesistöistä tehokkaasti roskia ja rehevöittäviä kasveja. Vihreää teknologiaa parhaimmillaan on myös yrityksen toinen keksintö eli ekologinen lumensulatuslaite.

Alus laiturialueella Filippiinien Cebulla muoviroskan keräystä aloittamassa.

Vesistöjen saastuminen, roskaantuminen ja rehevöityminen on globaali ongelma. Meriin päätyy vuosittain kymmenen miljoonaa tonnia muovijätettä jo olemassa olevan yli 150 miljoonan tonnin lisäksi.
Suomalainen Clewat Oy on kehittänyt tähän tarpeeseen ainutlaatuisen, skaalautuvan puhdistuslaitteen, joka pystyy keräämään vedestä roskia jopa 50 kuutiota tunnissa. Teknologia perustuu veden virtauksen luomiseen ja hyödyntämiseen. Etuina ovat monikäyttöisyys, ympäristöystävällisyys ja tehokkuus.
Esimerkiksi Cebun kaupungissa Filippiineillä Clewatin alus on kerännyt muoviroskaa vuoden aikana kaksi miljoonaa kiloa.
”Operoimme paikallisten toimijoiden kanssa. Hankkeissa voivat olla yhteistyökumppaneina esimerkiksi isot alueelliset kehitysyhtiöt, YK:n toimijat ja pankit”, Clewatin toimitusjohtaja Jukka Tammi kertoo.

"Laite pystyy keräämään vedestä roskia jopa 50 kuutiota tunnissa."

Liiketoimintamallina on tarjota laitteistoja leasing-palveluna, johon sisältyvät tutkimustyö sekä haittakasvien- ja muoviroskanpoisto vesistöistä ja loppukäsittely.
Clewat neuvottelee parhaillaan alusten valmistuksen siirtämisestä Hollantiin. Alukset tehtäisiin tulevaisuudessa muovista ja aluksiin asennetaan Clewatin toimittama roskankeräyslaite.

Lumensulatuslaitteisto viime talvena Saukonlaiturissa Helsingin Jätkäsaaressa.

Ekologista lumensulatusta

Myös mereen kaadettavan lumen mukana päätyy talven aikana merkittävä määrä roskaa ja mikromuovipartikkeleita. Clewatin lumenpuhdistus ja -sulatusjärjestelmällä lumesta saadaan kustannustehokkaasti eroteltua merkittävä osa haitallisista aineista ja tarvittaessa johdettua loput vedenpuhdistamoon viemäriverkoston kautta tai suoraan mereen.
Sulatuksessa käytetään virtaavan veden voimaa ja meriveden lämpötilaa hyödyksi sekä uusiutuvaa energiaa. Lumi ja vesi suodatetaan ja jätteet kerätään talteen. Koko prosessi tapahtuu lumen paikalle kuljetusta lukuun ottamatta ilman fossiilisten polttoaineiden käyttöä.
”Viime talvena sulatimme protolaitteistollamme Helsingissä kolme miljoonaa kiloa lunta erittäin energiatehokkaasti ja saimme lisää kokemusta laitteen edelleen kehittämiseksi. Neuvottelut laitteesta myös Oslon ja Trondheimin kaupunkien kanssa jatkuvat”, Tammi kuvailee.
Clewatin toiminnassa on mukana suomalaisia sijoittajia. Yhtiön osakeanti on parhaillaan käynnissä ja se jatkuu tarvittaessa lokakuun loppuun.

Lisätietoja:
www.clewat.com

Tiedustelut osakeannista:
info@clewat.com

Valikoidut

Viimeisimmät