siirry sisältöön

XXVIII Mäntän kuvataideviikot tutkii tänä vuonna tilallisuutta

Suomen laajin nykytaiteen kesänäyttely Mäntän Kuvataideviikot haluaa antaa katsojille aitoja kokemuksia ja mahdollisuuksia pysähtymiseen. Tämän vuoden kuraattorin Heli Ryhäsen kokoama Puhallus-niminen näyttely rakentuu valon, ilmavuuden, perspektiivien sekä tilallisuuden teemojen ympärille.

Kuva vuoden 2021 näyttelystä: Veistos: Jaakko Himanen ja Vesa Toukomaa Maalaukset: Tiitus Petäjäniemi Kuva: Timo Nieminen

Mäntässä on voinut nauttia nykytaiteesta jo kymmenien kesien ajan, ja kuvataideviikoista on tullut sekä yleisön että ammattilaisten arvostama vierailukohde.

”Vuosittain vaihtuvalla kuraattorilla suuri vapaus tehdä haluamansa kaltainen näyttely ilman liiallisia paineita yleisö- tai myyntimääristä. Tämä vaihtuvuudesta, yllätyksellisyydestä ja taiteellisesta tasosta kiinnipitäminen ovat toimintamme ytimessä”, toiminnanjohtaja Sampsa Virkajärvi toteaa.

Tänä vuonna kuraattorina toimii kuvanveistäjä Heli Ryhänen. Valitsemissaan taitelijoissa hän on korostanut sitä, että he edustavat sekä eri-ikäisiä että ympäri Suomea sijoittuvia taiteilijoita. Teoksissa hän on etsinyt erityisesti tilan haltuun ottamisen ja perspektiivin vaihtelun teemoja.

”Kaksiulotteisissakin teoksissa on tila teoksen sisällä. Päänäyttelypaikkamme Pekilo on tähän aiheeseen hyvin kiinnostava, koska se tarjoaa erilaisia katselusuuntia, ja monet teoksista esimerkiksi näkyvät osittain toistensa läpi. Näyttely jatkuu myös Taavetin saareen, joka on omanlaisensa luonnonmukainen tila.”

Yksi Taavetin saaren taitelijoista on kuvanveistäjä Reetta Gröhn-Soininen.

”Luonto antaa omat raaminsa ja haasteensa. Haluan teokseni ottavan tilansa kauniisti luontoa kuunnellen ja kunnioittaen.”

Reetta Gröhn-Soininen Kuva: Veikko Björk

Jättää jotain sydänalaan

Mäntän kuvataideviikkojen edustajat toivovat, että katsojat tulevat Mänttään uteliaalla ja avoimella mielellä.

”Teoksissa on paljon mittakaavojen vaihtelua. Joitain niistä tulee tarkastella läheltä, joitain kauempaa. Näyttelyn kiertämiseen kannattaa varata riittävästi aikaa ja valmistautua pysähtymään teosten äärelle”, Ryhänen toteaa.

Gröhn-Soininen muistuttaa myös, että vaikka monet teokset ovat yleismaailmallisia on niiden kokeminen aina henkilökohtaista.

”Kaikista asioista ei tarvitse tykätä, vaan nekin asiat, joista ei pidä voivat jäädä sopivasti mietityttämään, tai silta niihin muodostuu myöhemmin.”

Myös Virkajärvi uskoo, että teosten kokemuksellisuudella on mahdollisuuksia jättää pitkiä muisti- tai tunnejälkiä.

”Toivon katsojille jälkihehkua mieleen ja sydänalaan”, hän summaa.

Valikoidut

Viimeisimmät