siirry sisältöön

Rakennusliiton puheenjohtaja Palonen: Hallitus tuhoaa rakentamisen edellytyksiä

Hallituksen esitys paikallisen sopimisen avaamiseksi järjestäytymättömiin yrityksiin sekä ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaukset vaarantavat rakennusalan toipumista. Myös SAK:lainen Rakennusliitto on kampanjoinut aktiivisesti hallituksen heikennyssuunnitelmia vastaan.

Rakennusliiton puheenjohtaja Kimmo Palonen pelkää, ettei alaa vaihtaville rakentajille löydy korvaajia. Kuva: Kimmo Brandt

”Monet hallituksen esitykset tuntuvat kohdistuvan erityisen haitallisesti rakennusalan työntekijöihin”, sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja Kimmo Palonen.

Hallituksen toimet kohtelevat toimialoja ja henkilöstöryhmiä eri tavoin. Rakennusalan työntekijät ovat eniten menettävien joukossa.

”Niin paikallisen sopimisen laajentaminen kuin työttömyysturvaan kohdistuvat leikkaukset ovat omiaan viemään toimeentulon edellytykset osalta rakennusalan työntekijöitä”, Palonen pelkää.

Jos ammatilla ei voi tulla toimeen, ei alalle hakeudu uusia osaajia. Monella rakentajalla on ammattipätevyys useampaan ammattiin, joten työtekijäkatoa tapahtuu myös kokeneesta kaartista. Palosen mukaan nyt ollaan vedenjakajalla sen suhteen, kuka Suomessa tulevaisuudessa rakentaa.

”Onko tosiaan niin, että kotimaan ammattilaiset halutaankin työntää syrjään ja tehdä tilaa ulkomaiselle halpatyövoimalle? Siitä kärsivät myös kotimaiset alan yritykset.”

Millä hallituksen kaavailemilla muutoksilla sitten olisi näin rajut vaikutukset? Merkittävä vaaran paikka on paikallisen sopimisen laajentaminen villeihin yrityksiin – siis yrityksiin, jotka eivät ole järjestäytyneet alan työnantajajärjestöön.

Ulkomaiset yritykset, jotka välittävät rakennusalan työntekijöitä Suomeen, tulevat ulosmittaamaan kaikki paikallisen sopimisen mahdollisuudet omaksi edukseen.

”Kuinka yritykset, jotka haluavat työllistää suomalaisia rakentajia ja panostaa laadukkaaseen rakentamiseen, pärjäisivät tuollaisessa kilpailutilanteessa?”, Palonen kysyy.

Rakennusalalla ulkomaisten työntekijöiden palkat ja työehdot täyttävät työehtosopimusten määräykset vain harvoin. Tämän vahvistavat myös valvontaa suorittavat viranomaiset. Siis: Lain ja sopimusten noudattaminen on poikkeus, työntekijöiden hyväksikäyttö ennemminkin sääntö.

Työttömyysturva murenee rakentajan alta

Hallituksen päättämät leikkaukset ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan vaarantavat rakentajien toimeentulon. Vaikka esimerkiksi talvirakentaminen on Suomessa kehitetty pitkälle, eivät kaikki työt ole ympärivuotisia.

Ansioturvan työssäoloehto nousee syyskuussa 6 kuukaudesta 12 kuukauteen. Kausityötä tekevillä työntekijöillä työssäoloehdon täyttyminen kestää aiempaa pidempään, samoin mahdollisuus korvauspäivien ns. nollaamiseen. Yli 12 kuukauden keskeytyksettömiä työsuhteita ei kaikissa tehtävissä ole tarjolla.

”Kuka hakeutuu alalle, jossa ansioturva on merkittävästi monia muita toimialoja heikompi”, Kimmo Palonen kysyy.

Valikoidut

Viimeisimmät